El proper dilluns 22 de gener, en el marc dels actes de la Festa Major de Sant Vicenç, Prats de Lluçanès comptarà amb la visita de l’Honorable Consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González.

De 9 a 11 del matí, la consellera, acompanyada dels representants de l’Ajuntament, farà una visita als Espais de Memòria de Prats de Lluçanès per inaugurar l’audioguia que, a través d’uns codis QR, s’incorpora com a novetat als plafons d’aquest itinerari commemoratiu. Seguidament, Ubasart farà la signatura del llibre d’Honor al consistori. L’acte és obert a tota la ciutadania i es convida a tots els pradencs i pradenques a participar-hi.

La presència de la consellera a Prats de Lluçanès s’allargarà durant tot el matí amb la participació als actes més tradicionals de la Festa Major de Sant Vicenç.

Els Espais de Memòria de Prats de Lluçanès

Els Espais de Memòria de Prats de Lluçanès estan compostos per un itinerari commemoratiu amb plafons en diferents indrets del municipi. Primerament, aquesta ruta recordava els fets ocorreguts el 3 de febrer de 1939 quan, després d’un cruent combat, les tropes franquistes van entrar a la població de Prats de Lluçanès. L’endemà, 250 soldats republicans que defensaven la posició van ser ajusticiats. Dies després, van ser enterrats en fosses pel veïnat de la vila. La major part d’aquestes fosses se situen als voltants de l’ermita de Sant Sebastià, seguint la carena fins a Sant Andreu de Llanars, però també se’n troben prop de les masies i als marges dels camps de conreu. El 2022, l’itinerari es va ampliar amb un plafó a la casa natal de Roser Fluvià, deportada a Ravensbrück, i el 2023 es va instal·lar un darrer plafó a l’espai en memòria de les persones represaliades, al costat del monument a Lluís Companys.