Programa “Anem de tard”

El febrer de l’any 2017 l’Ajuntament de Prats de Lluçanès va iniciar el programa “Anem de tard” per tal de recuperar la memòria i els fets ocorreguts durant la Guerra Civil a Prats de Lluçanès i la reparació a totes les víctimes. Les primeres accions que es van dur a terme des del programa van ser:

  • Moció d’adhesió a la Querella Argentina
  • Denúncia dels crims franquistes al Juzgado Nacional de lo Criminal y Correccional Federal número 1 de Buenos Aires en el marc de la Querella 4591/10.
  • Sol·licitud d’obertura de noves fosses
  • Sol·licitud de creuament de dades de l’ADN de familiars inscrits al cens de desapareguts amb les restes exhumades a la fosa de Puigvistós.
  • Registre al cens de desapareguts per part de familiars.
  • Sol·licitud per a donar a conèixer el Projecte d’Identificació genètica de desapareguts

Arran de la sol·licitud d’obertura de noves fosses, es van posar en marxa les gestions per incloure Prats de Lluçanès dins els objectius prioritaris del Pla de Fosses 2017-2018 promogut pel Departament de Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya.

D’altra banda, durant l’any 2017, el programa “Anem de tard” va dur a terme diverses activitats. Entre elles, el pregó de Festa Major de l’any 2017 a càrrec de Manel Bueno, fill del carabiner desaparegut a Prats el 3 de febrer de 1939; una visita guiada per diferents escenaris de la Guerra Civil al municipi; la presentació del Pla de Fosses a la població o la col·locació d’una làpida commemorativa al nínxol del cementiri que allotja les restes dels soldats trobats a Puigvistós el 2004.

Projecte educatiu “Recuperem junts la memòria democràtica de la nostra comarca”

Per tal de prendre consciència i implicar a tots els col·lectius sobre aquests fets, es va realitzar el taller inter-generacional “Recuperem junts la memòria democràtica de la nostra comarca” adreçat als alumnes i professorat de l’IES Castell del Quer de Prats de Lluçanès per al coneixement i la recuperació de la memòria històrica local.