24.2 C
Prats de Lluçanès
dissabte, 22 de juny de 2024

Prats de Lluçanès, situat en un altiplà, entre les depressions de la riera de Lluçanès i de Merlès,és indiscutiblement la població més important i dinàmica de la subcomarca Lluçanesa. El terme municipal té un clima mediterrani de muntanya mitjana amb tendència continental. La vegetació és eurosiberiana caracteritzada per la presència potencial d’un bosc de roure martinenc.

Comprèn, a més de la vila de Prats, cap administratiu del municipi, les demarcacions parroquials de Santa Eulàlia de Pardines i Sant Andreu de LLanars. Entre les masies notables, sobresurt Sant Marçal, encarada a la Vall de la Gavarresa, amb una capella dedicada a Sant Marçal. No lluny seu es conserva un tros de l’antiga carretera o camí ral de Berga a Vic, que algú ha considerat d’època romana.

Travessa el terme la  carretera comarcal C-154 de Vic a Gironella. A pocs metres de la sortida del poble i enllaçant amb la carretera de Navàs, trobem una via que dóna accés a Sant Andreu de Llanars, edifici romànci del segle XII.

Com tots els senders, el P.R. C-44 ens permet donar a conèixer aquest altiplà que té el privilegi de retenir la comarca natural del Lluçanès. El sender uneix diferents ermites i ens detura en la frescor de les fonts dels nostres frondosos boscos. Remunta l’enclotada Font de les Coves, fins a topar amb la llegendària Pedra Dreta, símbol fàl.lic o demoníac que ha passat de boca en boca fins als nostres dies.

Tot seguint camins plens d’història, trobarem Sant Pere del Grau i la Cadira d’En Galceran, conegut lloc estratègic en les primeres guerres carlines ; continuarem planejant la carenada que domina la vall de Merlès, on l’aire fresc de l’estiu o la tramuntana freda d’hivern ens faran agradable el pas per aquests indrets. Descobrirem el Roc Foradat, conegut també pel Roc de la Bruixa Napa, senyora que va deixar impregnat el terreny de misteri.

L’ermita de Sant Sebastià i Sant Andreu de Llanars que ens delectaran el passeig, mentre escoltem l’aigua fresca de la font de la Vila. Trobarem d’altres fonts : la font del Marçal, la font de la Viscola, la font d’en Pere Costa, aquesta en una fosca balma que ja molts haviem oblidat.

Masies com la Serra de Degollats, la Costa de la Cavalleria i Galobardes, s’entronquen en el nostre camí ; quan de retorn, de forma suau, l’ermita de Santa Eulàlia de Pardines ens esclavitza amb el seu silenci. Serà l’últim esguard  tranquil abans de retrobar-nos amb el poble , tot passant pel Castell de Quer i Santa Llúcia de Quer. Entrarem a Prats pels antic rentadors coneguts per les Tres Fonts i ens enfilarem pel carrer Major fins al monument de la Trencadansa, punt de partida del P.R. C-44.

Deixem enrera espais fondosos i recòndits indrets de tranquil.litat. Aquest recorregut permetrà al senderista viure un temps present i passat alhora. Coneixèra les llegendes trameses i les batalles viscudes, tot gaudint de la música alegre dels boscos de roures i alzines, del rossinyol que habita abundosament des d’abril a setembre, o el cant incontenible de les nostres fonts. Encara que només sigui per una matinal , que sigui aquest P.R. C-44 el de la proximitat del company i de l’amistat.

Powered by Wikiloc

 

DESCRIPCIÓ DEL P.R. C-44 – SECTOR LLUÇANÈS

Km 0           Sortim del monument de la Trencadansa a mà esquerra. Després de creuar la carretera que va a Olost, pugem unes escales que ens portaran fins a la carretera de Vic, agafem la voravia de l’esquerra.

Km. 0,400    Ens desviem a Lurdes. Font de la Bernadeta.

Km. 0,600    Ermita de Lurdes. VISTA PANORÀMICA de tota la comarca. Agafem el camí de l’esquerra fins a la gran creu de ferro.

Km. 0,900    Creu de les Dones. Desviament a má dreta i agafem un corriol.

Km. 1,100    Creuem el camí ample i seguim pel senderó que travessa els camps

Km. 1,700    Arribem al Marçal amb la seva ermita.

Km.1,900     A 20 metres, font del Marçal.

Km. 2,100    Desviament a l’esquerra.

Km. 2,300    Deixem el camí i trenquem a má dreta, però si continuem 100 metres podrem arribar a Font Guillera.

Km. 3,000    Empalmem amb un camí ample i l’agafem tot pujant a mà esquerra.

Km. 3,300    Tornarem a deixar el camí i agafem a mà dreta un senderó que remunta uns camps més enlairats. Al darrera podem veure una vista del poble de Santa Creu de Joglars.

Km. 3,500    Trenquem a mà dreta

Km. 3,600    La Font de les Coves.

Km. 3,800    Arribem a un camp i el voregem per la part més baixa.

Km. 4,000    Deixem el camp i agafem el camí de la dreta del bosquet.

Km. 4,400    Font de la Teula a 5 metres arran del camí.

Km. 4,800    Sortim a la carretera que va a Lluçà.

Km. 5,000    La Pedra Dreta.

Km. 5,100    Creuem la carretera que va de Prats a Gironella i enfilem el camí ramader.

Km. 5,700    Masia del Grau i ermita de Sant Pere del Grau.

Km. 6,300    Cadira d’En Galceran.

Km. 6,500    Desviament a mà dreta deixant el camí i endinsant-nos en el bosc.

Km. 7,000    Agafem un camí ample en forta baixada

Km. 7,200    Hem arribat al lloc conegut pel Roc Foradat o Roc de la Bruixa Napa.

Km. 8,300   Ermita de Sant Sebastià. Aquí es produeix un desdoblament del P.R. C-44; a mà esquerra es pot continuar el camí de baixada arribant a la carretera de Prats a Navàs, fins a les Tres Fonts amb 900 metres . A mà dreta el P.R. C-44 continua.

Km. 8,700   Cruïlla de camins. Agafem el de la dreta.

Km. 9,200   Cruïlla de camins. A mà esquerra podem arribar a visitar l’ermita romànica de Sant Andreu de Llanars. Agafarem el camí de la dreta i passarem a tocar la font de la Vila.

Km. 9,300   Abans d’arribar a la masia de la Vila de Llanars, agafem un senderó a mà dreta que ens durà a una cruïlla de camins.

Km. 9,400   Agafem el que passa pel costat del dipòsit.

Km. 9,600   Sortim a un camí principal, però marxem a mà esquerra tot seguint el filat del bosc que ens durà de nou al camí ample.

Km. 10,200  Agafem un camí a mà dreta que passa per dins el  bosc.

Km. 10,800  Ens desviem de nou a la dreta. Abans d’arribar a la masia de Teulats, n’agafem un altre a mà dreta.

Km. 11,400  Serrat dels Morts. Agafem el camí ample cap a l’esquerra.

Km. 11,800  Masia de les Canals.

Km. 13,000  Masia de la Serra dels Degollats. Baixem al camí per entre rocs i alzines. Creuarem la pista que va fins a Merlès i continuarem aquest nou camí, passant per les basses de la Serra.

Km. 13,,500  El camí es desdobla i agafem el de la dreta.

Km. 13,900  Arribem a un clar del bosc i agafem un senderó que s’hi endinsa a mà dreta i que ens deixarà gaudir de la vall de Merlès, tot guaitant al fons el Berguedà.

Km. 14,300  Tornarem a sortir a un camí ample i l’agafem a mà dreta, sense deixar el bosc.

Km. 14,500  Agafem un camí principal a mà dreta, que ens conduiria fins a Pinós, però a 400 metres el deixarem.

Km. 14,900  Desviament a mà esquerra per baixar a la carretera de Prats a Navàs.

Km. 15,100  Creuarem la carretera i , sense travessar el pla, continuarem paral.lels a la carretera. Prenem el camí ramader. Masia de la Costa de la Cavalleria.

Km. 15,400  Trobem tres camins. Agafem el de l’esquerra.

Km. 15,900  Arribem al pantanet de la Costa. Travessem la gran roca per agafar un senderó just enfront del que hem deixat.

Km. 16,500  Font d’en Pere Costa. Es passa per sota la balma i es torna a sortir al camí.

Km. 16,600  Es deixa el camí i s’agafa un corriol a mà dreta que va passant per dins el bosc per pujar a la Viscola.

Km. 17,100  S’arriba al pla de la masia de la Viscola. Continuem pel camí que ens allunya de la casa i a 100 metres ens desviem a la dreta.

Km. 17,500  Font de la Viscola, situada al mig del rec. El travessem i tornem a agafar el camí principal.

Km. 18,700  Arribem a un gran camp, el camp dels Timons, el voregem per l’esquerra.

Km. 18,900  Deixem aquest camp i agafem un corriol que ens durà a un altre camp més gran. Tenim al fns la vista de Prats i a primer terme la masia del Soler de N’Hug.

Km. 19,200  Girem a mà dreta.

Km. 19,700  Arribem al camí ample i l’agafem a mà dreta.

Km. 19,800  La masia de Galobardes al fons. Girem a mà esquerra per agafar un corriol de pronunciada baixada.

Km. 20,100  Trenquem a mà esquerra.

Km. 20,500  Molí de Galobardes. Continuem pujant per la roca fins a Santa Eulàlia de Pardines.

Km. 21,200  Santa Eulàlia de Pardines. Dels tres camins agafem el del mig.

Km. 22,900  Desviament a Santa Llúcia i el Castell de Quer. A 100 metres de la casa ens desviem a mà dreta.

Km. 23,100  Creuem la carretera de Prats a Sant Feliu. Agafem el carrer asfaltat que ens durà a les Tres Fonts.

Km. 23,900  Les Tres Fonts, antics safareigs d’aquesta població. Aquí retrobarem les marques del P.R. C-44 que venien de Sant Sebastà, escurçant considerablement el recorregut. Pugem perl carrer Josep Cirera i a la Plaça Vella trencarem a mà esquerra agafant el carrer Major ; abans si volem, al capdavall de la plaça, a mà dreta i tant sols a 50 metres podem visitar l’ermita de la Bona Sort.

Continuem pel Carrer Major. Arribem al carrer Orient fins a trobar unes escales a mà esquerra que ens conduexien de nou al punt de Sortida.

Km. 24,300   Monument a la Trencadansa. Lloc d’inici i finalització del P.R. C-44