Ruta Urbana

Podeu descarregar-vos el plànol de la ruta en format pdf, AQUÍ.

Passeig del Lluçanès – Punt d’inici

1. Cafè Orient

El Cafè Orient es va construir el 1907. Però va ser al 1929 que es va estrenar la sala del Teatre Orient amb els pastorets, El misteri de Nadal de mossèn Gay. A partir dels anys 30, es va condicionar el Cafè-Teatre Orient per a projeccions cinematogràfiques, que es feien regularment i també s’hi van realitzar els balls de Gala d’alguna festa major durant el segle XX.

2. La Farinera

L’edifici es va construir per fer de fornera. Durant la Guerra Civil, combatents republicans van cremar l’edifici amb el gra emmagatzemat per tal que els nacionals no poguessin aprofitar-lo. Actualment, conserva gairebé tota la maquinària (4 molins elèctrics, cribes…)

3. L’escorxador

L’escorxador públic va ser construït l’any 1908, per a traslladar el servei que havia començat l’any 1894, de manera provisional, al molí de l’Horta.

4. Ca l’Andreuet

Coneguda també com la farmàcia, aquesta casa es va construir a principis de segle XX, paral·lelament a la construcció de la Torre Malla.

5. Torre Malla

Es tracta d’un edifici d’estil modernista de mitjanes dimensions, que es va construir també a principis de segle XX per ser utilitzada com a segona residència.

6. Plaça Vella

S’hi celebra el ball de la Trencadansa. És una dansa cerimonial documentada al segle XIX. Es va ballar regularment fins a inicis dels anys 60 del segle XX; es balla el 22 de gener, per Sant Vicenç, Festa major de Prats de Lluçanès, a la plaça Vella. Consta de tres parts: la Trencadansa pròpiament dita, el Ballet de Déu i la Corranda. Hi participen vuit parelles distribuïdes en dos grups i les dues parelles que els encapçalen actuen com a capdanseres.

El Contrapàs és una dansa que es balla els dies 24 i 25 de juny, en el marc de les Festes de Sant Joan i els Elois. La dansa presenta dues parts, primer en grups de quatres es balla l’anomenat Contrapàs dels traginers, i a continuació es balla el Contrapàs del poble, on es formen nombroses cadenes de vilatans, dirigides en els seus extrems per un traginer, que en semicercle i agafats de les mans, ballen la dansa al voltant de la plaça. El Contrapàs és una dansa que es ballava ja al segle XVII, en una època de gran esplendor dels gremis dels paraires i els traginers del municipi.

A la plaça Vella destaquen l’edifici modernista de la fàbrica de Cal Casals dels anys 1883–1886; i Ca l’Enric, que es creu que es va construir al segle XVII, per tant, és una de les poques cases que es van conservar al poble després que aquest fos incendiat al 1714.

7. Bona Sort

Antic temple de Sant Vicenç, actualment coneguda com l’església de la Bona Sort es restaurà l’any 1555 per Valentí Serra, data que es trobava inscrita en la llinda de la porta.

8. Museu Municipal Miquel Soldevila

L’edifici del museu municipal Miquel Soldevila, antiga residència del mestre de l’esmalt, va ser construïda entre 1782 i 1783, tal com indiquen les llindes d’algunes obertures, en el període de reconstrucció de Prats de Lluçanès, després d’haver estat cremat pe les tropes felipistes al 1714. El museu va obrir les portes l’any 1983. Dins l’edifici s’exposen les dues col·leccions que formen el museu municipal, la dedicada a Miquel Soldevila i la dedicada a Prats i el Lluçanès, ambdues descrites en una fitxa individual. També s’hi troba l’Espai Puigvistós; exposició permanent on hi ha tots els elements trobats a la fossa comuna de Puigvistós.

9. Les Tres Fonts

La font va ser construïda l’any 1746, i a més de font pública també s’utilitzava com a abeurador pels animals del camp i les cavalleries.

10. Safareig públic

El safareig públic va ser construït l’any 1911, prop del torrent Merdinyol i les Tres Fonts, per a habilitar un espai més adequat per a rentar la roba, ja que fins aquell moment es feia al mateix torrent que passa pel costat del safareig, però una mica més amunt.

Safareig municipal - Prats de Lluçanès
Foto cedida per Xavi Navarro

11. Cal Bernat

La casa de Cal Bernat va ser edificada durant la segona meitat del segle XVII, tal com ho indica la llinda de la finestra principal de primer pis, amb inscripció datada l’any 1694. És per tant, una de les poques cases que es va conservar al poble després que aquest fos incendiat per les tropes felipistes l’any 1714.

Cal Bernat12. Mercat

Els diumenges al matí pel centre del poble: Carrer del Mercat, la Plaça Can Claus, el carrer Mossèn Josep Valls i la Plaça Nova; hi ha mercat ambulant i els comerços estan oberts.

13. Església parroquial de Sant Vicenç

Església d’estil barroc construïda entre els anys 1627 i 1649. A matines del dia de Nadal, s’hi cantava la cançó Fum, Fum, Fum i que es va recollir perquè s’harmonitzés i posteriorment es va donar a conèixer.

14. Cal Duran

La casa de Cal Duran va ser edificada durant la primera meitat del segle XVIII per Pere Joan Borrellas, tal i com ho indica la llinda de la porta principal, amb inscripció datada l’any 1735. Està construïda amb maçoneria de pedra i la torre queda coronada amb merlets.