Aquest dissabte 30 d’abril Prats de Lluçanès va homenatjar la pradenca Roser Fluvià, supervivent del camp de concentració de Ravensbrück que amb la seva activitat va contribuir a salvar vides i a vèncer el nazisme a la Segona Guerra Mundial.
Anna Gorchs i Roser Reixach van explicar la recerca feta i van compartir la biografia de Fluvià durant la inauguració del nou plafó dels Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, situat a la casa natal de Fluvià, al carrer de la Resclosa, 13. A l’acte també hi van participar l’alcalde, Jordi Bruch, la regidora de Patrimoni, Montserrat Juvanteny, Gisela Fluvià, neta de Roser Fluvià en representació a la família, Josep Font, responsable de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic i Jean-Pierre Saqué, amic de la família Fluvià de Sant Llorenç de Cerdans.
La regidora de Patrimoni, Montserrat Juvanteny, valora positivament la jornada que va servir per continuar recuperant la memòria històrica del poble i agraeix la incansable recerca d’Anna Gorchs, Roser Reixach i tots els testimonis que han donat a conèixer les seves viviències.
Per altra banda, la Sala Polivalent va acollir l’estrena del documental ‘Una generació de silenci. La repressió franquista a Prats de Lluçanès’ a càrrec de les autores Roser Reixach, Anna Gorchs i Pep Pujol. L’estrena del documental va tenir una molt bona acollida per part del públic i va aplegar 220 persones entre les dues sessions. L’audiovisual recull el testimoni de familiars de persones vinculades al poble que van patir la repressió dels vencedors a partir del 1939, una vegada acabada la Guerra Civil i és doncs una crònica inèdita de gran valor creada a base d’entrevistes realitzades els últims dos anys.
També es va obrir al públic l’exposició ‘El camp de concentració per a dones de Ravensbrück’ a l’Espai Social de la gent gran que es podrà visitar al mateix lloc fins al 15 de maig, en horari de 2/4 de 5 a 2/4 de 8 del vespre, de dilluns a divendres. Dimecres 11 de maig, a ¾ de 10 del matí, se celebrarà la visita comentada a l’exposició a càrrec de l’Amical de Ravensbrück. Per a visites concertades per grups podeu enviar un correu electrònic a cultura@pratsdellucanes.cat.