Prats de Lluçanès es torna a reivindicar com a poble lliure de violències masclistes i LGTBIfòbiques i ho farà instal·lant dos senyals identificatius en dues de les entrades més concorregudes del poble. Es preveu que la instal·lació es faci en les properes setmanes. La iniciativa és fruit d’un treball conjunt de la Taula d’Igualtat, nascuda ara farà dos anys, i on s’han treballat les diverses propostes per commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones. Una programació que també ha estat treballada amb tots els ajuntaments del Lluçanès i el mateix Consorci i que podeu consultar en aquest enllaç. 

El regidor d’Igualtat, Isaac Romero, explica que es vol avançar i conscienciar a tothom sobre l’existent xacra social que cal eradicar. Per això, s’està treballant i fent pedagogia en diferents àmbits, des d’infants i joves fins a les persones més grans, perquè es vagin estenent les polítiques d’Igualtat com una taca d’oli i sensibilitzant al màxim de població.

Entre les activitats que s’organitzaran hi ha un taller d’elaboració d’espelmes previ al 25N a les escoles Lluçanès i FEDAC Prats a càrrec d’Innocence Natural Home. Una iniciativa que ha de servir per donar llum a totes les dones assassinades per violències masclistes i visualitzar el què passa a dia d’avui en la nostra societat. Per això, des de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès es convida a la ciutadania a posar una espelma a la finestra o al balcó durant la nit del 25 de novembre per posar llum a la foscor d’aquesta xacra social.

Dimecres 24 de novembre, a les 6 de la tarda, a l’Espai Social de la Gent Gran, es projectarà una pel·lícula de temàtica de violència masclista i es farà la posterior tertúlia a la que es convida a tothom a participar-hi. Per altra banda, l’Institut Castell del Quer també se suma als actes i l’alumnat de 4 d’ESO i 1r i 2n de batxillerat participaran al teatre fòrum ‘Prou!’ durant el matí del mateix dijous.

El mateix 25 de novembre, a les 4 de la tarda, s’impartirà el taller d’autodefensa per a dones de 14 anys o més a l’Espai. Es tracta d’un taller pràctic impartit per dues dones que dotarà a les participants de tècniques de defensa i rutines de prevenció i es treballarà com afrontar les possibles situacions de perill. Tothom qui vulgui pot demanar més informació a igualtat@pratsdellucanes.cat. Cal recordar que les places són limitades.

A 2/4 de 7 de la tarda, a la sala de Cal Bach, hi haurà una mostra de teatre obert a tota la ciutadania a càrrec de l’alumnat de l’Escola de Música i Arts del Lluçanès (EMAL).

L’acte més institucional serà a les 8 del vespre, davant de Cal Bach, amb la lectura del manifest del 25N i la il·luminació de la façana de l’Ajuntament de color lila, com ja és habitual.

Al voltant d’aquest dia també es comptarà amb una mostra de llibres escrits per dones o amb temàtica de violència masclistes a la Biblioteca municipal Sant Jordi. A la mateixa bilbioteca se celebrarà el club de lectura de la novel·la “El senyal” de Marta Meneu-Borja, per abordar aquesta problemàtica social.

Des de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès s’anima a les dones a compartir experiències de masclisme, que hagin viscut en pròpia pell, a través de les diverses xarxes socials etiquetant els perfils oficials de l’Ajuntament per poder-ho compartir i visualitzar una situació que cal eradicar.