Des del passat 23 de febrer, els jardins de Cal Bach acullen cada dimarts, de 5 a 6 de la tarda, partits de futbol dirigits a totes les persones majors de 10 anys que hi vulguin participar en una iniciativa del Consorci d’Osona de Serveis Socials i Eval Esport amb valors i que al nostre poble ha estat impulsada pel Casal del Jovent.

La tècnica de joventutEmma Ribera, explica que des d’aquest projecte es treballa l’esport com a eina d’inclusió social a través del joc, dinàmiques i activitats que permeten aprendre valors com el treball en equip i la responsabilitat. A més, les dues primeres sessions ja han comptat amb més d’una vintena de joves, d’entre 14 i 16 anys, en què Ilyass Azzarouali n’és el mediador, substituint la figura de l’àrbitre.

Ribera diu que el futbol ensenya habilitats útils per a la vida sempre que hi hagi una intencionalitat per part d’entrenadors, educadors i s’empri una metodologia de treball. En aquest sentit, el futbol de carrer implica reflexió, diàleg, consens i respecte.

Anna Plansregidora de joventut i d’acció social, afegeix que amb aquesta idea els jugadors tenen responsabilitat i autonomia per a decidir ells mateixos com jugar. Plansmatisa que més que en els resultats, se centren en els processos que fan els integrants dialogant i comunicant-se d’una forma horitzontal per tal de millorar els espais de la comunitat.

Eval és una associació constituïda per un equip de professionals amb l’objectiu de crear i acompanyar processos d’aprenentatge i inclusió social i que forma part del Movimiento de Fútbol Callejero, una xarxa mundial constituïda per un conjunt d’organitzadors socials que a través de la metodologia de Futbol amb valors comparteix la missió de construir ciutadania, defensar els drets humans, promoure una societat inclusiva i reconèixer la diversitat cultural.

Segons EvalFutbol de Carrer és una eina lúdica pedagògica que neix al barri de Moreno, a l’Argentina, com una experiència de construcció col·lectiva. L’inici de la proposta va ser recuperar un espai de protagonisme i de diàleg entre els joves en una societat on la violència estructural traspassava les relacions familiars, les de barri i les de la comunitat. Amb el temps es va anar incorporant altres mirades com la de la igualtat de gènere, la incorporació dels valors i la figura del mediadora com a facilitador de les interaccions.

Actualment aquesta pràctica s’ha implemenat a l’Argentina, Uruguai, Paraguai, Xile, Brasil, Equador, Costa Rica, Colòmbia, Perú, el Salvador, Hondures, Estats Units i Catalunya.

Des de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès us animem a participar en aquesta iniciativa pionera que té lloc cada dimarts, de 5 a 6 de la tarda, als jardins de Cal Bach i en què no cal inscripció.