Un any més, centenars de persones han sortit al carrer per viure les Festes de Sant Joan i els Elois. El Contrapàs, la Passada i les curses dels Elois són els plats forts i un testimoni molt viu de la tradició dels traginers del poble. Enguany tots els actes han comptat amb molta participació, pel fet de que tots han sigut gratuïts, al carrer (acompanyats de bon temps) i perquè s’han escaigut en cap de setmana.

El matí del dia de la revetlla, es va fer entrega del premi de la Mostra d’Aparadors de Sant Joan i els Elois. Com cada any, les botigues de Prats van engalanar l’aparador amb motius de les festes. L’establiment que va resultar premiat amb dos àpats al Restaurant Cal Quico va ser Electrodomèstics Rocadembosch.

La festa va començar al vespre amb l’encesa del Petardàs infantil, a càrrec dels guanyadors del concurs de cartells. Tot seguit, els més petits van ballar amb la cercavila amenitzada per la Txaranga Tximeletak que des de fa 25 anys posa gresca i xerinola durant totes les festes. Tot seguit, la gent de Prats va rebre la Flama del Canigó, es va encendre el peveter i els Gegants de Prats es van sumar a la cercavila fins a la plaça Vella, on es va llegir el manifest de la Diada Nacional dels Països Catalans i es va encendre la Foguera de Sant Joan. A mitjanit, l’Orquestra Nova Saturno va posar música al concorregut ball de revetlla a la plaça Vella.

El dia de Sant Joan es va llevar amb la 39a edició del Cros de Sant Joan. Tot i la calor extrema que amenaçava la cursa, un total de 50 corredors adults i una trentena de petits van disputar la cursa.

Podeu consultar els temps dels participants clicant AQUÍ.

Cliqueu a sobre de la imatge per veure la galeria de fotos del 39à Cros de Sant Joan:

A la tarda, sota la buscada ombra dels plataners del Passeig del Lluçanès, l’Orquestra Metropol va oferir un fabulós concert com a preludi del ball de gala de la nit.

Cliqueu a sobre de la imatge per veure la galeria del concert de tarda:

A la nit, la festa va començar amb l’encesa del petardàs des del balcó de l’Ajuntament Vell, amb la colla “I aquesta set” i la pubilla i l’hereu sortints. Tot seguit, els carreters, cavalls, mules, ases, carruatges, traginers, músics i tots els visitants es van concentrar per iniciar la cercavila i la marxa de les torxes fins a la plaça Vella, on es va fer la primera ballada del Contrapàs. La Passada, que va ser la més multitudinària dels últims anys,  va continuar fins a la plaça Nova, sempre acompanyats pel Grup Orquestral de Prats de Lluçanès i la Txaranga Tximeletak. Es va fer la segona ballada del Contrapàs i tot seguit la cercavila va guiar la gent fins a la plaça de la Roca Xica per veure el Castell de Focs.

Cliqueu a sobre de la imatge per veure la galeria de l’Encesa del petardàs, la Passada i el Contrapàs:

Ben entrada la mitjanit, l’Orquestra Metropol va oferir un esplèndid ball de gala que, com a novetat, es va celebrar a la plaça Nova. A la mitja part, es van donar a conèixer la pubilla i l’hereu de Prats de Lluçanès d’enguany. Els afortunats van ser la Mariona Font i en Gerard Roma. Els membres de la Txaranga Tximeletak, que fa 25 anys que toquen durant aquestes festes, també van intervenir per agrair a l’Ajuntament de Prats la confiança dipositada en ells durant tant de temps. Els donostiarres van fer entrega d’una petita escultura que simbolitza el “Peine de los Vientos”, una mítica obra de l’escultor Eduardo Chillida que s’ha convertit en una icona de Donostia.

Cliqueu a sobre de la imatge per veure la galeria del Ball de Gala i l’elecció de la Pubilla i l’Hereu de Prats de Lluçanès:

Les activitats del diumenge 25 de juny, dia dels Elois, van començar al polígon Les Saleres, on es va celebrar la Trobada de carros, cavalls, mules i ases que participarien més tard a la passada. Un bon esmorzar va donar forces als participants, que un cop ben tips, van iniciar el recorregut pels carrers del poble.

Després de la missa en honor del Sant celebrada a l’Església Parroquial, tothom va anar al Passeig del Lluçanès on es va poder degustar la coca beneïda i els porrons de barreja. Tot seguit, els assistents es van dirigir a davant de Cal Tià, on va començar la Passada de tots els carreters, carruatges, carros, cavalls, mules, ases, traginers, músics i tots els assistents fins a la plaça Vella i a la plaça Nova, on es va fer la ballada del Contrapàs. Enguany, la passada es va fer acompanyada d’un petit ruixat, que lluny d’aigualir la festa, va refrescar l’ambient de les dues places.

Cliqueu a sobre de la imatge per veure la galeria de la Passada i el Ball del Contrapàs:

A les 5 de la tarda, els participants de la cursa van fer les inscripcions a la plaça Nova, i tot seguit es van dirigir cap al camí de l’ermita de Sant Sebastià, on es va celebrar la centenària Cursa dels Elois. Com és tradició, el primer animal que va encetar la cursa va ser el guiatge. Hi van participar un total de 23 genets, segmentats en diferents categories: infantils en cavall, ases, mules, ponis, cavalls i el més burro de la colla. Un cop acabada la cursa, es va fer l’entrega de premis del concurs de cartells i de la cursa dels Elois, a la plaça Nova.

Cliqueu a sobre de la imatge per veure la galeria de l’entrega de premis del Concurs de Cartells:

Consulteu la classificació de la Cursa dels Elois, clicant AQUÍ.

Cliqueu a sobre de la imatge per veure la galeria de la Cursa dels Elois:

La tarda del diumenge va acabar amb l’audició de sardanes al Passeig del Lluçanès, amenitzada per la Cobla Ressò.

Cliqueu a sobre de la imatge per veure la galeria de l’Audició de sardanes:

El dilluns dia 26, festiu local, es va llevar amb temps plujós, fet que va obligar a traslladar els inflables i la festa Cacaolat amb l’esmorzar popular al Pavelló municipal.

A la tarda, el popular grup d’havaneres Cavall Bernat va tancar la celebració de les festes.

Unes festes centenàries que estan més vives que mai, gràcies a les persones i entitats del poble que col·laboren desinteressadament perquè any rere any, les Festes de Sant Joan i els Elois siguin tot un èxit.

Cliqueu a sobre de la imatge per veure la galeria del dilluns 26 de juny:

A continuació podeu veure dos clips de vídeo elaborats per Televisió de Berga: