Aquest dimarts s’ha presentat el programa de les Festes de Sant Joan i els Elois de Prats de Lluçanès 2024, que arriben carregades d’activitats gratuïtes i per a totes les edats entre l’1 i el 29 de juny.

La programació completa, amb tots els detalls, es pot consultar AQUÍ. L’organització dels diferents actes i propostes és fruit del treball entre l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, la Comissió de Festes, entitats i diversos col·laboradors del poble. En aquest sentit, el consistori vol agrair-los la seva disposició per fer possible les festes. El regidor de Cultura i Festes, Jordi Batriu, explica que les Festes de Sant Joan i els Elois 2024 “estan a punt i aquests darrers dies s’han acabat d’ultimar tots els detalls amb les diferents entitats col·laboradores. El programa d’aquest any és més extens que mai, i presenta algunes novetats, que esperem que tinguin una bona acollida i ens ajudin a fer més atractives les festes. Convidem a tothom a repassar el programa i a no perdre’s cap acte”.

Els actes comencen aquest dissabte, 1 de juny, amb la Festa dels 20 anys de l’Espai Paff i l’Obrim de nit, organitzat per la Unió de Botiguers, que enguany es suma a les activitats del Benvinguts a Pagès.

Entre el dilluns 3 de juny i el divendres 7 de juny, se celebraran les tradicionals festes dels barris, on cada tarda hi haurà jocs de cucanya per a la canalla; actuacions musicals i l’elecció de l’Hereu i la Pubilla del barri. Dilluns serà la festa del barri dels Capgrossos; dimarts de les Sargantanes; dimecres dels llangardaixos; dijous dels Escuraossos; i divendres de les Salamandres.Com a novetat, els veïns i veïnes que assisteixin a les festes de tots els barris i timbrin el passaport, entraran al sorteig d’un premi. El sorteig tindrà lloc el divendres 7 de juny al vespre al Barri de les Salamandres.

La programació continuarà el cap de setmana del 8 i el 9 de juny, amb activitats com ‘108 Salutacions al sol solidàries’, el festival de patinatge i exhibició d’hoquei i de dansa i dues sessions d’actuacions de teatre de l’EMAL. El següent cap de setmana, 15 i 16 de juny, també concentren diverses propostes com un concert de l’EMAL, la 27a Trobada de Puntaires i les festes de final de curs de les escoles Lluçanès i FEDAC Prats.

Com sempre, el plat fort de les festes començarà la nit del diumenge 23 de juny amb l’arribada de la flama del Canigó i la Revetlla de Sant Joan. Dilluns, 24 de juny, el dia començarà amb el 46è Cros de Sant Joan i el cros infantil, amb la col·laboració de Set de córrer. Seguidament, es farà una petita cercavila pels carrers del poble i una ballada a la Residència amb la Txaranga i els Gegants. A la tarda, l’activitat es reprendrà amb el concert a càrrec de l’orquestra Montgrins. A les 10 de la nit, des del balcó de l’Ajuntament Vell, es farà l’esperada encesa del Petardàs, que donarà el tret de sortida a la cercavila i la tradicional marxa de torxes acompanyada pel Grup Orquestral de Prats i la Txaranga Tximeletak.

Aquella nit, a la plaça Vella i la plaça Nova es farà la ballada del Contrapàs. Després del castell de focs, que finalitza la cercavila, els Jardins de la Farmàcia Vella acolliran el ball de gala amb l’orquestra Montgrins. A la mitja part, s’escolliran la Pubilla, les Dames d’Honor, l’Hereu i els Fadrins de Prats de Lluçanès 2024. En acabar el ball, al mateix lloc, fi de festa amb DJ Karnales Sound.

El diumenge 25 de juny, diada dels Elois, començarà de bon matí amb la trobada de carros, cavalls, mules i ases, i l’esmorzar dels carreters. En acabat, es farà la gran passada de carros, cavalls, mules i ases pels carrers i places del poble. A les 11 del matí, tindrà lloc la Missa en honor al sant a l’Eslgésia Parroquial. A 2/4 d’1 del migdia, la Txaranga Tximeletak i el Grup Orquestral de Prats amenitzaran la passada, i a les places es tornarà a fer la ballada del Contrapàs.

A les 6 de la tarda, al camí de l’ermita de Sant Sebastià, Cursa dels Elois amb ases, mules i cavalls. Com a novetat, aquest any es pot reservar un burro per córrer a les curses (inscripcions: cultura@pratsdellucanes.cat). En acabar, a la plaça Nova, repartiment dels premis de les curses i del concurs de cartells de Sant Joan i els Elois 2024. A 2/4 de 8 del vespre, al Passeig del Lluçanès, sardanes amb la Cobla Principal de Berga.

Samarretes i mocadors de les Festes

Les samarretes i els mocadors de les Festes es poden adquirir en diferents punts de venda:

  • En línia: entrades.pratsdellucanes.cat. Fes la teva reserva de l’1 al 16 de juny (ambdós inclosos), paga-la al moment i recull-la a la parada del Mercat.
  • Presencialment a la parada del Mercat o a la botiga Bellesa i Moda Cirera Gost.

Parada del Mercat: diumenges 2, 9 i 16 de juny, de 10 del matí a 2 del migdia.

Cartell de les Festes de Sant Joan i Els Elois 2024

El cartell guanyador del 37è concurs de cartells de les Festes de Sant Joan i els Elois és obra de Carla Reina Blanqué. La guanyadora de la contraportada ha estat Júlia Rocadembosch Pou, i el guanyador de la contraportada interior Nil Salada Ballús. L’acte de proclamació del veredicte va tenir lloc el 3 de maig de 2024.

El jurat estava format per persones de l’organització de les festes de Sant Joan i els Elois i per professionals de les arts plàstiques: Jordi Batriu, Elisabet Dealbert, Cèlia Farré, Blanca López i Marc Sangrà.