La Sala d’Actes del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va acollir ahir a la tarda la cerimònia de lliurament de guardons dels Segells Infoparticipa 2016. La regidora de Comunicació i Societat de la Informació, Anna Plans, va recollir el segell, que per quart any consecutiu, aconsegueix l’Ajuntament de Prats de Lluçanès. Aquest segell certifica la qualitat i la transparència de la comunicació pública local. Enguany s’ha aconseguit una puntuació del 82,69%, puntuant positivament 43 dels 52 indicadors.
Creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Segell Infoparticipa es basa en els resultats d’avaluar les pàgines webs dels ajuntaments a partir de 52 preguntes.
El premi d’enguany té un valor afegit, ja que coincidint amb l’entrada en vigor de la Llei de Transparència l’1 de gener de 2016 ha comportat un nivell d’exigència més alt i per tant, un descens en les puntuacions.
Aquests indicadors s’utilitzen per preguntar-se si els webs proporcionen informació sobre cinc qüestions que es consideren bàsiques com qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius i els recursos econòmics, quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.
La cerimònia va comptar amb la conferència “Transparència: més enllà del portal (i del Segell)”, a càrrec d’Antoni Gutiérrez-Rubí, assessor de comunicació, consultor polític i fundador de la consultora de comunicació Ideograma. A més, hi han intervingut Amparo Moreno, directora del LPCCP; Victòria Camps, catedràtica de filosofia de la UAB i presidenta del Consell Certificador del Segell Infoparticipa; Jordi Foz, delegat de Transparència i Govern Obert de la Generalitat; i Margarita Arboix, rectora de la UAB.
A partir dels 52 indicadors establerts pel LPCCP partint de la Llei de Transparència, s’atorga el Segell Infoparticipa a les poblacions que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població (per exemple: en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s’exigeix un 95% d’indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s’atorga a partir del 75%). Hi ha un segon nivell de reconeixement, la Menció al Segell Infoparticipa, i finalment un Reconeixement a la millora de la qualitat i la transparència per a les administracions que han passat d’un suspens a un aprovat amb almenys un 60% d’indicadors positius. Els resultats de l’anàlisi, a més, són introduïts al Mapa Infoparticipa mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un GoogleMap.
Per tal de millorar els resultats obtinguts aquest any i per facilitar la cerca de tot tipus d’informació, s’està treballant en el redisseny de la pàgina web municipal. Està previst que el nou portal estigui disponible abans d’aquest estiu.
Imatge cedia per Jordi Pareto (UAB)
Imatge cedia per Jordi Pareto (UAB)