Prats de Lluçanès i els diferents municipis de la Catalunya Central realitzaran una prova d’enviament d’alertes de Protecció Civil al mòbil el proper dijous, 27 d’abril, entre les 11 del matí i la 1 de la tarda, aproximadament. Es duran a terme tres o quatre enviaments, en funció de les necessitats del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT).
El Parlament Europeu i el Consell Europeu imposen l’obligació a tots els països membres de la UE a disposar de sistemes d’alerta basats en telefonia mòbil, ja que els mòbils tenen una amplíssima cobertura i així s’assegura la difusió d’alertes a pràcticament tota la població que es pugui veure afectada per qualsevol tipus d’emergència.
EU-Alert és un protocol de difusió i recepció d’alertes que funciona mitjançant la tecnologia de difusió per cel·les (cell broadcast), que permet que les antenes de telefonia mòbil situades en una zona definida (la de l’emergència) enviïn el missatge als telèfons mòbils que reben la seva cobertura. Aquest sistema:
- Permet enviar alertes massives geolocalitzades als dispositius mòbils a totes les persones en zona d’emergència.
- És un sistema accessible per a tothom, independentment del proveïdor de serveis o del telèfon mòbil.
- No suposa cap cost per a l’usuari, ja sigui resident local, visitant o estranger.
Durant el darrer trimestre del 2022 s’han fet proves a les diferents comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, aquesta prova es va fer en el marc del simulacre de confinament per risc químic que va tenir lloc a la zona de Tarragona el dia 2 de novembre.
El sistema estarà operatiu a partir de l’1 de febrer de 2023 i es faran proves a tot el territori que s’anunciaran prèviament.
Què són les alertes de protecció civil al mòbil?
Són una eina pensada per traslladar a la població les instruccions que ha de seguir de forma immediata per protegir-se i evitar danys quan es trobi a la zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident greu.
Consisteixen en la recepció de notificacions (missatges de text) emergents a la pantalla dels telèfons mòbils intel·ligents que estiguin ubicats a la zona de l’emergència en el moment de l’enviament de l’alerta i mentre l’alerta estigui activa.
Quan rebré aquestes alertes?
Quan et trobis en una zona afectada per una emergència greu, o quan pugui produir-se de forma imminent, i calgui que actuïs de forma urgent seguint unes instruccions per evitar patir danys directes greus. També, en simulacres i proves de l’eina amb participació de la població.
Quin aspecte tenen?
Els missatges s’identifiquen clarament perquè van encapçalats pel text “Alerta de Protecció Civil”, o bé pel text “Alerta presidencial”, en funció de la configuració del teu mòbil.
Aquest tipus de missatges es mantenen en pantalla fins que es prem el botó “acceptar”.
Com sonen?
El so dels missatges d’avís al mòbil és fort i estrident per poder alertar degudament. Està predeterminat i no es pot configurar. Quan rebis el missatge també es produirà la notificació per vibració.
Pots escoltar el so de les alertes AQUÍ.
Què haig de fer per rebre-les?
Els telèfons mòbils que tenen activada per defecte la recepció de les alertes són els de les versions següents:
- Android versió 11 o superior
- iOs versió 15.6 o superior
En el cas d’Android, no permeten desactivar la recepció d’aquestes alertes i en el cas d’iOs, permeten desactivar-la, però no es recomana fer-ho.
Si no tens activats per defecte els avisos d’emergència, configura el mòbil per rebre’ls seguint el manual que trobaràs AQUÍ.
Calendari de les proves
En els propers mesos, i abans de la campanya de riscos d’estiu, es faran proves d’enviament d’alertes de protecció civil al mòbil a tot Catalunya. En cada una d’aquestes proves es donarà cobertura a una o diverses àrees i es prepararan coordinadament amb les delegacions del Govern.
A Prats de Lluçanès i als diversos municipis de la Catalunya Central, la prova es realitzarà el proper dijous, 27 d’abril, entre les 11 del matí i la 1 de la tarda, aproximadament. Es duran a terme tres o quatre enviaments, en funció de les necessitats del CECAT.
Enquesta de valoració
Amb l’objectiu d’avaluar el funcionament de les proves d’alertes, s’ha preparat una enquesta amb un qüestionari breu.
Segueix els següents passos i col·labora-hi:
- Accedeix-hi a través del codi QR:
o bé a través d’aquest l’enllaç.
- Omple l’enquesta i verifica la teva localització
- Envia-la
Aquesta enquesta és anònima i no es fa ús de les dades personals.