Prats de Lluçanès i els diferents municipis de la Catalunya Central realitzaran una prova d’enviament d’alertes de Protecció Civil al mòbil el proper dijous, 27 d’abril, entre les 11 del matí i la 1 de la tarda, aproximadament. Es duran a terme tres o quatre enviaments, en funció de les necessitats del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT).

El Parlament Europeu i el Consell Europeu imposen l’obligació a tots els països membres de la UE a disposar de sistemes d’alerta basats en telefonia mòbil, ja que els mòbils tenen una amplíssima cobertura i així s’assegura la difusió d’alertes a pràcticament tota la població que es pugui veure afectada per qualsevol tipus d’emergència.

EU-Alert és un protocol de difusió i recepció d’alertes que funciona mitjançant la tecnologia de difusió per cel·les (cell broadcast), que permet que les antenes de telefonia mòbil situades en una zona definida (la de l’emergència) enviïn el missatge als telèfons mòbils que reben la seva cobertura. Aquest sistema:

  • Permet enviar alertes massives geolocalitzades als dispositius mòbils a totes les persones en zona d’emergència.
  • És un sistema accessible per a tothom, independentment del proveïdor de serveis o del telèfon mòbil.
  • No suposa cap cost per a l’usuari, ja sigui resident local, visitant o estranger.

Durant el darrer trimestre del 2022 s’han fet proves a les diferents comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, aquesta prova es va fer en el marc del simulacre de confinament per risc químic que va tenir lloc a la zona de Tarragona el dia 2 de novembre.

El sistema estarà operatiu a partir de l’1 de febrer de 2023 i es faran proves a tot el territori que s’anunciaran prèviament.

Què són les alertes de protecció civil al mòbil?