L’any 1907 Mn. Josep Valls va començar a recollir les dades de precipitació de Prats de Lluçanès. Ho va fer durant 11 anys, fins a la seva mort. Va ser el responsable de l’estació de la “Red pluviométrica de Cataluña” de la “Sociedad Astronómica de Barcelona”.

L’any 1933, Ramon Montañà Mir, va reprendre el registre de precipitacions de la població. Va instal·lar una estació a la casa familiar, i va passar a ser observador del Servei Meteorològic de Catalunya. El 1938, a causa de la Guerra Civil, es va veure obligat a deixar de fer observacions. Es va reprendre la tasca el 1941. Després de la Guerra, l’observatori va passar a deprendre del Servicio Meteorológica Nacional, actualment AEMET. Va ser l’any 1947 quan es van començar a registrar, també, les dades termomètriques, i des de llavors, s’ha seguit fent de forma gairebé continuada.

L’any 1986, Josep Maria Montanyà Salvans, fill de Ramon Montanyà Mir, va rellevar la tasca d’observador. L’any 2008 es va inaugurar una estació automàtica, però en cap moment es deixen de recollir les dades manualment.

Actualment, l’estació automàtica registra precipitació, temperatura, humitat, força i direcció del vent. Les dades que apareixen a l’AEMET són d’aquesta estació meteorològica.

Amb l’ajuda de Francesc Comes, s’han recopilat i endreçat totes aquestes dades recollides pels meteoròlegs de la població. S’ha intentat que les taules i gràfiques siguin el màxim entenedores possible. De cada apartat s’ha fet un resum amb les dades més rellevants registrades, amb la voluntat que, amb un cop d’ull i de manera ràpida i resumida, es puguin trobar els valors més extrems o significatius.

L’estudi també recull breus biografies dels meteoròlegs locals que han recollit les dades durant els anys.

Consulta l’estudi AQUÍ.

En el marc de la setmana del Medi Ambient de Prats de Lluçanès, el meteoròleg Manel Dot, de l’Agrupació meteorològics d’Osona, farà referència de dades de l’estudi per explicar l’impacte del canvi climàtic dins la Jornada de dissabte 17 de març.

També, dins la mateixa programació, la xerrada de Francesc Mauri, el meteoròleg i presentador de TV3, en farà referència. Mauri, també visitarà l’estació de Cal Muntanyà.