El primer pas per la creació d’una comunitat d’aquestes característiques és formar una cooperativa de consum sense ànim de lucre formada per les veïnes i veïns interessats.

Les persones interessades en formar-ne part poden participar a la xerrada informativa del dimecres 6 d’abril a les 7 de la tarda a l’Espai de Prats de Lluçanès. No cal inscripció prèvia.

Què són les comunitats energètiques?

És una associació, cooperativa, o qualsevol altra entitat jurídica que estigui controlada per membres locals (ciutadania, teixit productiu, ens locals) sense ànim de lucre i dedicada a activitats en el sector energètic (producció, distribució, agregació, etc.). L’objectiu principal sempre és el benefici local. Es tracta doncs d’un mecanisme organitzatiu que permet que diferents actors locals participin activament de la transició energètica de forma conjunta, ja sigui produint energia, compartint-la o establint mecanismes de gestió i estalvi energètic.

Tal com declara la regidora de Sostenibilitat, Vanessa Gómez, un cop creada aquesta cooperativa, els primers passos seran la cessió directa de teulades i espais municipals per part de l’Ajuntament a la cooperativa. A partir d’aquí, la pròpia cooperativa implantarà energies renovables (autoconsum fotovoltaic) i l’energia produïda serà compartida amb els socis de la cooperativa.