En el marc de la Setmana de la Natura de Prats, el poble acollirà la primera edició de les Jornades de flors, jardineria i paisatge organitzades per l’Ajuntament de Prats amb el suport de Konvent.

Tindran lloc diumenge 5 de juny, a partir de les 11 del matí als jardins de la Farmàcia Vella i permetran descobrir i reflexionar sobre un entorn lògic, bonic i respectuós; per pensar i transformar el jardí com element renaturalitzador i com a espai de cohesió comunitària.

Els jardins s’han pensat únicament seguint criteris ornamentals, o productius en el cas dels horts urbans, sense un valor paisatgístic que reflecteixi l’entorn on es troben. S’han concebut sense caràcter comunitari ni social, resultant en jardins poc integrats dins el paisatge urbà i amb una relació buida amb la societat.

Per aquest motiu,  cal començar a entendre quines claus hem de seguir per prendre consciència dels bons usos per fer front a un canvi climàtic i a viure de manera sostenible i consonància amb la vegetació i insectes.

Per reflexionar-hi es comptarà amb les xerrades de diferents persones expertes en la temàtica. La primera intervenció, a les 11 del matí, anirà a càrrec de Fàtima Valldeperas de Flowers by Bornay que parlarà sobre estètica actual i la importància vegetal. Bornay, considerats per la premsa internacional com els Ferran Adrià de les flors, són artistes florals creatius i innovadors. Tenen taller a Barcelona, en una antiga fàbrica reconvertida en hivernacle.

A les 12 serà el torn de Inés Mtz de Albornoz, biòloga paisatgista, fundadora de l’estudi d’arquitectura del paisatge De Buena Planta. Ens parlarà de la seva inquietud per crear espais de qualitat per les persones i el medi, i de com investiga en el seu dia a dia noves formes de plantació amb espècies de baix consum hídric i adaptades al nostre clima per crear espais sostenibles i atractius.

I a la 1 del migdia, serà el torn de la xerrada del mestre jardiner i aficionat a la botànica, Carles Garcia. Els inicis del seu ofici s’esdevenen al Jardí Botànic Marimurtra, de Blanes, on va treballar durant nou anys. Des del 1998, és responsable del Servei d’Espais Verds de l’Ajuntament de Malgrat de Mar. La seva gestió es basa en una jardineria adaptada al clima mediterrani i al sòl mitjançant tècniques com la lluita integrada, la naturalització d’espais, l’aprofitament de restes vegetals sense la utilització de productes químics.

Les jornades també comptaran amb la presència de Pep Espelt que a través de Jardins i Flors, integra, naturalitza espais utilitzant la planta autòctona i mediterrània, com a discurs i com a intenció la no utilització d’adobs i la mínima dependència a l’aigua. Experiència en jardineria, estructurant els projectes de forma orientada a la investigació cap a l’activisme i l’acció, entenent-ho com un diàleg i implicació en el territori i el paisatge en el que se situen.

Trobareu tota la informació de les jornades en aquest enllaç: http://www.konvent.cat/jardineria-i-flors/