El ple de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès celebrat aquest dimecres al vespre, ha aprovat el projecte inicial d’adequació i reforma de l’enllumenat del poble. La proposta preveu el canvi de les 700 lluminàries de tot el municipi per llums leds, l’adequació dels quadres elèctrics i la substitució del cablejat malmès. El pressupost del projecte s’enfila fins als 930.493,46 euros (IVA inclòs) i es preveu finançar un 90% dels costos amb una subvenció de 857.000 euros atorgada per la Diputació de Barcelona.

El projecte ha quedat aprovat amb el suport dels grups del govern municipal (Junts per Prats i Movem Prats) i l’abstenció de l’oposició (ERC Prats i RAP). Aquest dijous, el projecte es publicarà al Butlletí Oficial de la Província de Barcelon i quedarà en exposició pública durant un període de 30 dies perquè els ciutadans puguin presentar-hi al·legacions. L’alcalde Jordi Bruch preveu que el canvi de l’enllumenat estigui enllestit durant aquest any 2023 i destaca la importància del projecte per l’estalvi energètic i econòmic que suposarà.

Moció d’ERC Prats per prendre mesures per la sequera

El grup municipal d’ERC Prats ha entrat per urgència a l’ordre del dia de la sessió ordinària del ple municipal d’aquest dimecres, una moció per prendre mesures per la sequera. La corporació ha donat suport per unanimitat a la proposta presentada pels republicans que insta l’Ajuntament a incrementar la difusió de les restriccions d’aigua de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Prats de Lluçanès pertany a l’explotació del Mig Llobregat, la qual es troba en estat d’alerta per sequera severa.

El ple ha aprovat els següents punts de la moció:

  • Prendre mesures des d’ara mateix per incrementar la sensibilització de la població cap a un ús racional i bona gestió de l’aigua.
  • Fomentar l’estalvi d’aigua en els àmbits que sigui competència de l’ajuntament.
  • Traslladar a la població les mesures acordades per l’Agència Catalana de l’Aigua per tal de fer front el més aviat possible de l’estat d’alerta de sequera severa.
  • Fer-ne difusió periòdica per xarxes

Des del grup municipal de Junts per Prats han recordat que l’estat d’alerta per sequera extrema afecta el municipi des del mes de juliol de l’any passat. L’alcalde Jordi Bruch ha explicat que en aquell moment, des del consistori es va fer difusió del ban municipal amb les restriccions d’aigua, i ha remarcat que encara avui dia són vigents i afecten el conjunt de la població.

Des d’ERC han demanat tancar els sortidors d’aigua del poble i incrementar la difusió del ban municipal. Per últim, el grup RAP també s’ha afegit a demanar un augment de la difusió de les restriccions d’aigua entre la població.

Flosti, paraula del poble

Flosti és la paraula del poble de Prats de Lluçanès. Així ho ha aprovat el ple municipal durant la sessió ordinària d’aquest dimecres al vespre. Òmnium Osona i Lluçanès ha presentat als membres de la corporació la proposta més votada entre els veïns i veïnes del municipi.

Des d’Òmnium Cultural han explicat que el projecte de la Paraula del Poble va sorgir de la celebració dels 50 anys d’Òmnium a Osona i el Lluçanès: “Ens va semblar que teníem una oportunitat meravellosa per mostrar la riquesa de la nostra llengua, de recuperar o reconèixer paraules que, per decisió popular, acabin representant cadascun dels 50 municipis osonencs”, han declarat.

A Prats de Lluçanès, els veïns i veïnes van votar entre 9 paraules durant la diada de Santa Àgata. Els mots finalistes van ser: almorratxa, amanyagar, apriar, eixida, escotorit, esmolet, flosti, recebre i refotilar. Finalment, la paraula més votada pels pradencs i pradenques va ser “flosti”, que es defineix com “una paraula no normativa que s’utilitza per referir-se a un estri o objecte estrany i de dubtosa utilitat, tirant a trasto, del qual qui s’hi refereix no n’utilitza el nom”.

Un grup de representants d’Òmnium han entregat una placa commemorativa amb la paraula flosti i el seu significat perquè es faci visible a la via pública. L’Ajuntament de Prats de Lluçanès s’ha compromès a donar a conèixer la paraula de poble a través dels seus canals de comunicació.

Precs i preguntes

El grup municipal d’ERC ha preguntat sobre les responsabilitats polítiques del nou regidor Segimon Plans, el projecte del canvi de gespa del camp de futbol municipal, el projecte de l’orquestra escolar, la instal·lació de la pèrgola a Cal Bach, la reposició de la placa de memòria històrica a Sant Sebastià, els contenidors de Cal Puigneró, la nova plaça d’aparcament per a vehicles autoritzats a la plaça Nova, les obres a les Torrenteres, el projecte de Ca l’Andreuet, l’obertura de la piscina municipal i la revisió de la pàgina web per entrar instàncies a l’Ajuntament.

Des del grup RAP s’ha preguntat sobre el projecte del camí de l’escola, l’evolució del procés per la creació de la nova comarca del Lluçanès, la data per la reunió de la comissió de nomenclàtor, la concessió del pavelló municipal i el requeriment de l’ACA per modificar el reglament de sequera de Prats de Lluçanès.

Per últim, durant el torn obert al públic de la sala de plens, s’ha demanat sobre la contaminació lumínica del camp de futbol municipal i l’afectació de l’entorn natural de les Torrenteres arran de les obres. Un veí ha volgut agrair el treball realitzat des de l’Ajuntament per tirar endavant la creació de la comarca del Lluçanès.