El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la llei de creació de la comarca del Lluçanès, formada pels municipis d’Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Martí d’Albars i Sobremunt, que fins ara formaven part de la comarca d’Osona, i Sant Feliu Sasserra, que fins ara formava part del Bages.

El ple ha donat llum verda a la 43a comarca de Catalunya amb 80 vots a favor, d’ERC, Junts, la CUP i els Comuns, i 49 vots en contra, del PSC, Vox, Cs i el PP. El Parlament dona així resposta a una reivindicació històrica després d’un llarg procés iniciat el 2010. La sessió d’aquest dimecres al Parlament de Catalunya ha estat seguida, des de la tribuna de convidats, per part de l’alcalde de Prats de Lluçanès, Jordi Bruch, i regidors del consistori.

La capital de la nova comarca serà Prats de Lluçanès, on hi haurà la seu oficial dels òrgans de govern. El Consell Comarcal s’haurà de constituir després de la celebració de les eleccions municipals del 2027. Fins aleshores, els municipis de la nova comarca hauran de crear, abans del 31 de desembre de 2023, la Mancomunitat de municipis de la Comarca del Lluçanès, a qui correspondrà amb caràcter transitori la representació i gestió dels interessos de la comarca.

En aquest període de transició, els serveis a la ciutadania estaran garantits a través del Consell Comarcal d’origen fins a fer-ne efectiu el traspàs a la nova comarca. Durant aquests 4 anys, existeix la possibilitat que els pobles on el “no” es va imposar al referèndum de l’any 2015, es puguin despenjar del projecte. Només Sant Feliu Sasserra s’ha acollit a aquesta opció.

La nova llei també ha deixat fora quatre municipis per petició expressa dels seus plens municipals: Merlès, que es queda al Berguedà, i Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès i Sant Agustí de Lluçanès, que es queden a Osona. Tot i això, aquestes poblacions tindran la porta oberta a incorporar-se a la nova administració acollint-se als mecanismes establerts per fer un canvi de comarca.

El Govern de la Generalitat dotarà la Mancomunitat de municipis de la Comarca del Lluçanès dels recursos econòmics necessaris per al seu funcionament. En aquest sentit, Les futures lleis de pressupostos corresponents als exercicis 2024 a 2027 incorporaran una previsió relativa a l’assignació a l’òrgan per garantir que disposi dels recursos necessaris per treballar en la implementació de la comarca del Lluçanès.

Una vegada constituït el Consell Comarcal, es dissoldrà la Mancomunitat d’acord amb els preceptes legals i estatutaris aplicables.