Llum, foc, ombres, art, sons i paraules van capgirar els racons de Prats de Lluçanès amb la celebració de les Xeres de Santa Àgata, el segon Festival de Foc i Llum del Lluçanès.

L’esdeveniment va commemorar el 5 de febrer de 1714, dia de Santa Àgata, quan les tropes de Felip V van cremar per primera vegada el municipi de Prats de Lluçanès. Es va viure una segona edició concorreguda i molt especial reflectint els sentiments d’un poble que va ser cremat de forma cruel i injusta i que encara continua patint “cremes” avui en dia, fent una clara al·lusió a la manca de drets i llibertats que vivim a Catalunya.

La quarantena d’exposicions o xeres repartides pels espais singulars i recuperats del poble convidaven a reivindicar, i a fer-nos gaudir del renaixement de la vida, els drets i llibertats de les persones i col·lectius, tot generant emoció, debat i reflexió.

El foc ancestral de les faies de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola va permetre encendre la Xera inicial “Sua (Foc)” a la plaça de l’Església amb el foc, els cops, la música i les paraules enviades pels familiars dels joves d’Altsasu, un espectacle de Javier Olaizola i Carlos Carbajo.

A partir d’aquest punt, centenars de visitants van repartir-se per a tot el poble, admirant per exemple, el transformat carrer Nou que era tota una reflexió de l’exili, l’espectacle de llums del Matadero, el Cercle de Foc del terreny de Cal Pelut o el fil vermell que ens connecta a tots representat a la pista del passeig del Lluçanès.

La plaça Nova es va omplir de veus durant la Xera Central, Corrandes d’Exili amb la cantada conjunta a càrrec de Jordi Costa “Sec”, Tallers encants, Eva Jiménez, Anna Gorchs, l’Associació Coral de Prats de Lluçanès i Òmnium Cultural Osona – Lluçanès.

Finalment, al voltant de 2/4 d’11 de la nit, es va celebrar la Xera de Clausura amb el ball de diables de Rocadepena d’Alpens i els Cremats d’Olost que van omplir de dimonis, guspires i pólvora la plaça Vella.

Al festival hi van conviure obres d’artistes convidats així com de veïns i veïnes, entitats, associacions i creacions pròpies de La Casa de l’Heura. De fet, la idea, creació i execució del festival va anar a càrrec de l’entitat La Casa de l’Heura. La participació va ser un dels elements clau, ja que va ser possible gràcies a la tasca de voluntàries i voluntaris.

Durant el cap de setmana també s’ha celebrat la mostra de repics de campanes amb els campaners de les Borges Blanques i visites guiades al campanar de l’Església parroquial a càrrec de la historiadora, Roser Reixach.

Dia 5 de febrer, repic de campanes

El dimarts 5 de febrer, dia de Santa Àgata, es va dur a terme el tradicional repic de campanes a la plaça de l’Església on van participar els nens i nenes de les escoles Lluçanès i FEDAC per commemorar la primera crema del poble per les tropes de Felip V fa 306 anys.