El passat dijous, 5 de febrer, els actes de Santa Àgata, que recorden que fa 302 anys que els pradencs vàrem sobreviure la primera crema de les tropes borbòniques, de les dues que va patir el nostre poble el 1714, van començar amb el Santa Àgata Escolar.

Santa Àgata Escolar amb Gernat a la plaça de l’Església

Aquí, la regidora de Cultura i EducacióIolanda Roset, va ser l’encarregada de presentar a Gernat qui va explicar el conte de la Guerra de Successió al Lluçanès que va acabar amb un combat de confeti entre els dos bàndols: La gent de Prats i les tropes de Felip V representades per l’alumnat i professorat de les escoles del poble. Prèviament, tots els participants s’havien hagut de pintar la cara de color vermell i blau per poder-se distingir.

L’acte va seguir amb el tradicional repic de campanes d’aquesta Diada que van iniciar una representació d’alumnes de l’Institut Castell del Quer acompanyats per la directora del centreElisenda Plana.

Representants de l’alumnat de l’Institut Castell del Quer amb la directora del centre, Elisenda Plana

A continuació, tothom qui va voler va pujar al campanar per repicar les campanes i fer sentir la resiliència del nostre poble fins a les 2 del migdia.

El dissabte, 6 de febrerLa Fetillera, col·lectiu feminista del Lluçanès, va comptar amb la participació de desenes de persones que es van acostar al mur del pàrquing de Cal Xiquet per pintar un mural participatiu.

Inici de l’acte central de Santa Àgata a la plaça Vella

Ja al vespre, més de 300 persones es van concentrar a la plaça Vella per començar unamarxa de torxes, amb la presència dels Miquelets de Catalunya, que acabaria a la plaça Vella amb la lectura del poema de Santa Àgata, de Sadurní Vergés, a càrrec de Maria Àngels Parareda i el cant dels Segadors amb la coral Sant Jordi, acompanyats de tothom que hi havia a la plaça.

Roset ha explicat que la marxa ha començat a la plaça Vella perquè és on es troba Ca l’Enric, una de les dues cases que queden d’abans del 1714 al nostre poble, i pel mateix motiu es va passar per Cal Bernat on els Miquelets van fer una de les tres sàlvies.

Assistents a la marxa de torxes iniciada a la plaça Vella i que va arribar fins a la plaça de l’Església

A la plaça de l’Església, i després del cant dels Segadors que va finalitzar amb crits d’independència, es va continuar amb un tast de sopa torrada amb pilotilles, elaborada pelRestaurant Cal Baumer, i Coca de Santa Àgata de la Pastisseria Girvent i el Forn J. Bruch, que van degustar la majoria de públic assistent.

Els Miquelets de Catalunya davant de la plaça de l’Església

La programació del Santa Àgata d’enguany ha estat organitzada per l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, amb la col·laboració del Col·lectiu Resiliència i Òmnium Cultural, i des del consistori es vol agrair la participació de persones tant de Prats com de les rodalies.