El primer ple telemàtic de l’Ajuntament de Prats ha aprovat un paquet de subvencions per tal de donar suport i facilitats econòmiques a les empreses, comerços i autònoms del poble que han estat afectades per la pandèmia.

Tal i com ha anunciat l’alcalde, Jordi Bruch, els ajuts subvencionaran la despesa, d’aquelles activitats econòmiques, que s’ha hagut de seguir pagant malgrat el tancament o davallada econòmica. L’Ajuntament hi destinarà 29.000 euros del seu pressupost vigent, concretament de la partida de Festes.

En aquest sentit, es donaran 300 euros per fer front a despeses a qui hagi hagut de tancar o hagi patit un 70% de davallada del negoci respecte el mateix període de l’any passat. I es donaran 200€ addicionals per pagar el lloguer o l’hipoteca de l’establiment. Els ajuts s’entregaran per ordre estricte de sol·licitud.

Properament es publicaran les bases amb tots els detalls i es coneixerà el període de presentació de sol·licituds.

D’altra banda, el ple també ha aprovat una modificació de crèdit per tal d’oferir més ajuts econòmics a tota la ciutadania, una línia dels quals es destinarà a ajuts per a l’habitatge.

Segons ha detallat l’alcalde, l’equip de govern ha decidit no tirar endavant la construcció de la pista de tennis i les graderies cobertes del camp de futbol. D’aquesta manera, 40.000€ previstos pel projecte s’invertiran en ajuts directes a la ciutadania.

A més, amb l’objectiu de seguir fomentant el mercat setmanal, s’ha incorporat una bonificació del 70% a la tarifa de les parades del mercat setmanal durant tot l’any 2020.

Tal i com ha explicat la regidora de Comerç, Montse Juvanteny, a partir d’aquest diumenge dins la fase 1 de desescalada, ja s’afegiran les parades de productes no essencials, sempre seguint les mesures de seguretat pertinents i extremant la distancia entre les parades.

Un dels altres punts destacats de la sessió ha estat l’aprovació de la creació de la Taula d’Igualtat. Tal i com ha exposat el regidor d’Igualtat, Isaac Romero, es tracta d’un organisme consultiu que té per objectiu reflexionar, debatre i treballar per a la igualtat de drets i oportunitat de totes les persones sense distinció de la seva identitat de gènere o la seva orientació sexual i afectiva.

A més, s’ha adjudicat l’adquisició de Ca l’Andreuet, per import de 420.000€ a realitzar en tres pagaments. L’alcalde ha explicat que aquesta és una inversió i aposta de futur. El punt ha comptat amb els vots en contra d’ERC Prats i el RAP.

A la sessió també ha prosperat el punt sobre la modificació de llocs de treball de l’Ajuntament. Aquesta contempla la creació d’una plaça de dinamitzador sociocultural-agent cívic, la modificació del lloc de treball de tècnic de jutjat, que passarà a ser coberta per una persona funcionària i la modificació del lloc de treball de tècnic sociocultural a tècnic sociocultural-educatiu.

L’Ajuntament també s’ha adherit al pacte d’alcaldes i alcaldesses pel clima i l’energia. Amb aquesta adhesió, el consistori es compromet a que Prats redueixi les emissions de CO2 en un 40% fins l’any 2030. També s’elaborarà un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i pel Clima (PAESC) en un termini màxim de dos anys des de la data d’adhesió al pacte.

Al ple de Prats s’hi han presentat un total de vuit mocions, de les quals, el pla de reactivació econòmica, presentat inicialment per ERC Prats, on s’hi han afegit esmenes per part de l’equip de govern per millorar-la i on s’hi acabat sumant el RAP. Aquest punt inclou establir una dotació pressupostària i treballar per establir mesures fiscals i econòmiques pensant en les persones, les famílies, empreses, autònoms, indústries, comerç i habitatge.

També s’ha aprovat la moció presentada conjuntament per Junts per Prats i Movem Prats en defensa de la carta del paisatge del Lluçanès. Des de l’Ajuntament es mostra la ferma voluntat a seguir treballant per garantir el compliment dels objectius de la Carta del Paisatge del Lluçanès. Així com la disconformitat de la construcció d’una estació de servei a la carretera C-62 que altera la qualitat paisatgística d’aquest espai natural

Des d’ERC Prats s’han presentat i aprovat les altres mocions presentades pel grup. En primer lloc, s’ha declarat Prats lliure de racisme. També s’ha aprovat la moció per aplicar el vot telemàtic a l’Ajuntament, així com la referent  a clarificar les presumptes irregularitat comeses per la monarquia espanyola i la d’elaboració d’un pacte de país per una economia de vida.

Per la seva banda, el RAP ha presentat una moció per promocionar el Museu Miquel Soldevila. Junts per Prats i Movem Prats hi han votat en contra. Segons ha detallat la regidora de Patrimoni, Montse Juvanteny, des de l’Ajuntament ja s’ha sol·licitat un informe tècnic d’aquest equipament a la Diputació de Barcelona. Quan es rebi l’informe es desenvoluparà el projecte segons les indicacions aportades.

l’apartat de precs i preguntes, des del grup ERC Prats s’ha demanat que es retiri la consulta del procés participatiu de mobilitat. El regidor d’ERC Prats, Isaac Peraire, ha exposat: “les opcions que es proposen són esbiaixades sota el nostre entendre. Dona la sensació que tot està decidit, l’Ajuntament hauria de retirar aquesta consulta perquè sembla que la decisió ja està presa i no cal fer mal ús de la paraula participació.”

Jordi Bruch li ha respòs que tot el que s’ha fet en aquest procés és participació: “Hem escoltat a la gent, han pogut participar i aportar la seva opinió durant un període de temps i a partir d’aquí s’ha fet un informe tècnic on s’han tingut en compte les aportacions fetes per la ciutadania i on la màxima prioritat és la seguretat de les persones. És jugar brut dir que no hi ha hagut participació quan 78% han demanat tenir el carrer Major peatonal i més d’un 68% que el carrer Bruc fos de doble sentit i que es disminuís el trànsit al carrer Sant Pere “.

Podeu recuperar la sessió en el següent enllaç.