Amb motiu de la diada del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, les regidories d’Igualtat dels municipis del Lluçanès, juntament amb el Consorci, han preparat una àmplia programació d’activitats per reivindicar la igualtat entre homes i dones.

Seguint la línia dels últims anys, la programació del 8M està dedicada a una dona lluçanesa rellevant. Aquest 2023, la protagonista és Joana Matia Borau (1908-1991), primera alcaldessa d’Alpens. Nascuda a Barcelona, l’any 1934 va arribar a Alpens, amb 26 anys, on va prendre possessió de la plaça de mestra d’Alpens. Dos anys més tard, va ser nomenada alcaldessa d’Alpens en representació del PSUC, un càrrec que ostentà encara no tres mesos. És considerada una de les pioneres del municipalisme feminista republicà.

Un any més, Prats de Lluçanès es bolca en els actes del 8M amb una gimcana, xerrades, tallers, la penjada d’un mural i la lectura d’un manifest. Les activitats començaran el 7 de març amb el taller de memòria “Els drets de les dones i la igualtat. D’on venim i cap a on anem”. Serà a les 6 de la tarda a l’Espai Social de la gent gran i estarà obert a tots els públics.

El 8 de març, dia de les Dones, tindran lloc el gran gruix de les propostes. A les 2/4 de 10 del matí, es donarà el tret de sortida a la gimcana “Dones PODERoses”. A les 12 del migdia, davant de Cal Bach, es farà la lectura del manifest institucional. A la mateixa hora, a les escoles i a l’Ajuntament, tindrà lloc l’activitat “Les dones que admiro”. Durant el dia, al centre de dia SAIAR Bonasort, es penjarà el mural “Jo també sóc dona”, construït al llarg de tota la setmana per les persones usuàries del centre.

Les activitats amb motiu del 8M s’allargaran fins a l’11 de març, amb les taules rodones i els tallers oberts i gratuïts “Dones x dones”. Es realitzaran durant tot el dissabte a l’Espai, i serà una jornada dedicada a la cura de les dones des d’una mirada de dona, alhora, ens permetrà conèixer els serveis de diverses professionals del municipi.

Consulta AQUÍ la programació completa del 8M.

Acte unitari a Sant Boi de Lluçanès

El 10 de març tindrà lloc l’acte unitari a Sant Boi de Lluçanès, que consistirà en la presentació del poemari “Rara i normal” de la periodista Geni de Vilar, criada a Sant Boi de Lluçanès. A banda de la lectura per part de l’autora i l’actuació de la pianista Maria Barceló, l’acte comptarà amb la intervenció de l’alcalde de Sant Boi de Lluçanès, Marc Parés, i el metge, historiador i escriptor, Daniel Montañà.

Taller artístic per a dones

Per altra banda, els dissabtes 4 i 11 de març i el dijous 16 de març, el Consorci, a través de l’Escola de Música i Arts del Lluçanès (EMAL), organitza el taller artístic per a dones “Descobrim-nos: Una mirada a través de l’objectiu”, que vol posar en valor la fotografia com a eina d’autodescobriment i expressió. Les inscripcions al taller són gratuïtes i es poden fer en aquest enllaç.