Les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L’edició 2016 a Catalunya se celebrarà els dies 16, 17 i 18 de setembre de 2016. Enguany es dediquen a les persones que treballen per al coneixement, la difusió i la conservació del Patrimoni. És per això que el col·lectiu Fem Safareig serà l’entitat co-organitzadora de l’acte a Prats de Lluçanès.

Fem Safareig és un col·lectiu que ha posat en coneixement de la població la història i els usos del Safareig, organitzant i col·laborant amb tot tipus d’activitats de divulgació dels usos i costums d’aquest espai tant emblemàtic del poble.

Entre d’altres activitats, Fem Safareig ha editat un llibre sobre els safareigs del Lluçanès.: “Tal com raja”, que va comptar amb la participació de diferents testimonis que van parlar de les seves memòries al voltant d’aquest punt de trobada. És per això que aquesta entitat és la protagonista de les Jornades Europees del Patrimoni d’enguany.

La regidora de Promoció del municipi, Montse Juvanteny, destaca que enguany es dediquen les Jornades al Safareig, un bé patrimonial singular i una part molt important de la història de Prats de Lluçanès.En els últims anys el teixit associatiu del municipi ha escollit el Safareig com a escenari per a realitzar moltes activitats de tota mena (musicals, teatrals, socials…) i d’aquesta manera han sigut moltes les persones que han contribuït a dinamitzar-lo i a donar-lo a conèixer. Una de les entitats amb més lligam a aquest bé, és el col·lectiu Fem Safareig.El safareig públic va ser construït l’any 1911, i es troba situat a tocar del torrent Merdinyol, a uns 100 metres al sud de les Tres Fonts. Està format per una estructura contenidor rectangular que presenta una planta aproximada de 11 x 7 metres construït amb maçoneria de pedra irregular i obra, i teulada d’una sola vessant amb bigues i llates de fusta. Presenta obertures als tres dels quatre costats, de diferent alçada, construïdes amb brancals de maó i coronades amb arc de mig punt amb decoració de maó a plec de llibre. Sobre l’accés principal hi ha una placa de ceràmica amb la data de 1911.L’interior presenta un terra enrajolat i un safareig de grans dimensions de 7’70 x 3’55 x 0’75 metres, amb batents de pedra resseguits per taulons de fusta, i un passadís al seu voltant. Al centre hi ha un sobreeixidor circular, i a la paret nord (que no té obertures) hi ha un sistema de ferro a mode de comporta amb dos petits canals que serveix per controlar l’entrada d’aigua al safareig. Adossat a la façana exterior sud, i descobert, hi ha un petit safareig de pedra.El diumenge 18 de setembre, a les 6 de la tarda, us convidem a venir a celebrar les Jornades Europees del Patrimoni al Safareig municipal.

REGALEM MÚSICA AL SAFAREIG – cantada de la coral Lluçaveus

EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIES DE LLOCS ON S’HA RENTAT AL LLUÇANÈS

BERENAR amb sucamulla (pa amb vi i sucre), pa amb oli i pa amb xocolata

Organitza: Col·lectiu Fem SafareigAjuntament de Prats de LluçanèsCol·labora:Coral Lluçaveus

La regidora de Promoció del municipi, Montse Juvanteny, destaca que enguany es dediquen les Jornades al Safareig, un bé patrimonial singular i una part molt important de la història de Prats de Lluçanès.

En els últims anys el teixit associatiu del municipi ha escollit el Safareig com a escenari per a realitzar moltes activitats de tota mena (musicals, teatrals, socials…) i d’aquesta manera han sigut moltes les persones que han contribuït a dinamitzar-lo i a donar-lo a conèixer. Una de les entitats amb més lligam a aquest bé, és el col·lectiu Fem Safareig.

El safareig públic va ser construït l’any 1911, i es troba situat a tocar del torrent Merdinyol, a uns 100 metres al sud de les Tres Fonts. Està format per una estructura contenidor rectangular que presenta una planta aproximada de 11 x 7 metres construït amb maçoneria de pedra irregular i obra, i teulada d’una sola vessant amb bigues i llates de fusta. Presenta obertures als tres dels quatre costats, de diferent alçada, construïdes amb brancals de maó i coronades amb arc de mig punt amb decoració de maó a plec de llibre. Sobre l’accés principal hi ha una placa de ceràmica amb la data de 1911.
L’interior presenta un terra enrajolat i un safareig de grans dimensions de 7’70 x 3’55 x 0’75 metres, amb batents de pedra resseguits per taulons de fusta, i un passadís al seu voltant. Al centre hi ha un sobreeixidor circular, i a la paret nord (que no té obertures) hi ha un sistema de ferro a mode de comporta amb dos petits canals que serveix per controlar l’entrada d’aigua al safareig. Adossat a la façana exterior sud, i descobert, hi ha un petit safareig de pedra.

El diumenge 18 de setembre, a les 6 de la tarda, us convidem a venir a celebrar les Jornades Europees del Patrimoni al Safareig municipal.

REGALEM MÚSICA AL SAFAREIG – cantada de la coral Lluçaveus

EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIES DE LLOCS ON S’HA RENTAT AL LLUÇANÈS

BERENAR amb sucamulla (pa amb vi i sucre), pa amb oli i pa amb xocolata

Organitza: 

Col·lectiu Fem Safareig

Ajuntament de Prats de Lluçanès

Col·labora:

Coral Lluçaveus