En el marc de Santa Llúcia es va celebrar la jornada tècnica en línia: “Rutes eqüestres, una oportunitat de desenvolupament turístic sostenible” amb l’objectiu de preparar al sector turístic i els agents del territori per a poder desenvolupar un producte turístic competitiu i pioner a Catalunya.

Es tracta dels primers fruits del projecte nascut en l’edició de l’any passat de la Fira que va començar a apostar pel bestiar eqüestre i el territori, recorda el regidor de Fires, Isaac Romero. Les jornades tècniques d’enguany van comptar amb més de 50 inscrits.

La pràctica a cavall seguint rutes eqüestres tant a nivell individual i per lliure o com a paquet turístic organitzat, és un producte turístic que té possibilitats per desenvolupar-se al Lluçanès exposa el regidor de Turisme, Jordi Batriu. Així ho van remarcar també Francesc Comes i Ramon Montanyà a la jornada tècnica en línia “Rutes eqüestres, una oportunitat de desenvolupament turístic sostenible” que es va celebrar en el marc de Santa Llúcia.

Comes i Montanyà són aficionats al turisme eqüestres i han creat rutes a cavall o amb carruatge al Lluçanès gràcies al grup motor nascut per la Fira de l’any passat. Es tracta de rutes de 3 a 5 dies, anomenades rutes Margarida; una té sortida i arribada a Prats, una altra a Olost i també es treballa per fer realitat una ruta que recorri tot el Lluçanès.

El projecte de les rutes eqüestres desperta interès a dos tipus de públic diferents: per una banda, els aficionats que vindran a fer les rutes pel seu propi compte, i per l’altra, públic internacional que desenvolupi aquesta activitat a través d’una empresa específica del sector.

Però perquè el projecte sigui una realitat cal la implicació del sector turístic, allotjaments i restaurants i altres serveis com ferradors o veterinaris. A més, també s’han de preveure espais pel descans dels animals. En aquesta línia, tal i com declara l’alcalde Jordi Bruch, l’Ajuntament de Prats ja ha fet un primer pas amb l’aprovació de la cessió de terrenys per habilitar una parada de cavalls per les noves rutes eqüestres a uns terrenys al camí de les Torrenteres, al carrer Roca d’en Bras, prop de la font del Xambó.

Les rutes no se senyalitzen sobre el terreny sinó que estan creades amb tracks que es preveu que es puguin consultar i descarregar a la web de turisme del Lluçanès. A més, ressegueixen camins històrics del Lluçanès. En definitiva, es busca potenciar i posar en valor el patrimoni i el territori amb un seguit d’activitats respectuoses amb el medi, que beneficien la comunitat local.

En els propers mesos es crearà un grup de treball per seguir avançant en l’estructura de les rutes i en la implicació del sector turístic per tal que puguin esdevenir una realitat. El projecte de rutes eqüestres està gestionat a través de Lluçanès Turisme.