Le Centaure 2024, un raid internacional d’orientació nocturna, es realitzarà els dies 8, 9 i 10 de març de 2024 a Prats de Lluçanès (Lluçanès-Barcelona- Catalunya). Es tracta d’una competició plena de reptes on es posen a prova les competències i habilitats eqüestres, les tècniques i estratègies d’orientació i la resistència física i psicològica dels participants durant la nit.

El raid, de 100 km, en dues etapes nocturnes, comptarà amb dues categories: individuals, parelles. També es podrà competir en format d’equips, però sense opció de premi. Els participants, molts d’ells vinguts d’arreu d’Europa i la península Ibèrica,  viuran una experiència única, que combina equitació en terrenys variats, tècniques d’orientació i climatologia desafiant. Els participants hauran de demostrar una capacitat eqüestre sòlida i les capacitats de navegació i presa de decisions en una competició singular en la qual no es pot disposar d’instruments de navegació en GPS, i que es desenvoluparà de nit, sense lluna (lluna nova), per tal de posar a prova les habilitats dels participants en condicions extremes.

El Lluçanès és un territori ideal pels amants del turisme eqüestre i els raids, tant de resistència com de TREC (en francès, Techniques de Randonée Équestre de Compeétition). Amb una alçada mitjana de 700 metres, sense grans desnivells, amb camins que permeten descobrir un paisatge rural i seré, que travessen un mosaic de boscos, camps i masies, travessant rieres i resseguint carenes espectaculars.

El Raid és organitzat per l’Ajuntament de Prats de Lluçanès i el Club Hípic d’Olost, sota el paraigua normatiu de la Fédération Internationale de Tourisme Équestre (FITE) i amb la col·laboració del Consorci del Lluçanès, la Federació Catalana d’Hípica i l’AMAC (Associació de marxes a cavall de Catalunya). Tindrà amb un equip tècnic i diversos professionals del món eqüestre (ferradors, veterinàries) que vetllaran pel correcte desenvolupament de la cursa.

Previ a la cursa, s’ha organitzat un clínic de Formació de tres caps de setmana per iniciar, incentivar i potenciar aquesta especialitat eqüestre a nivell de Catalunya. El programa formatiu s’ha centrat en aspectes fonamentals per poder afrontar els reptes que planteja aquesta disciplina: Fonaments Eqüestres i Bàsics d’Orientació / Integració d’Habilitats i Resistència / Simulació de la competició.

Les inscripcions per participar a Le Centaure 2024 estan obertes des del 2 de gener fins el 19 de febrer, i són limitades, en aquest enllaç.

 

Le Centaure

L’any 1971, va néixer a França, per iniciativa d’un grup d’aficionats al turisme eqüestre, Le Centaure, per tal de crear una nova activitat, que proposava una cursa més llarga i nous reptes de dificultat i en resistència física i psicològica.

El “Raid du Centaure” és una Cursa d’Orientació i Regularitat (P.O.R.), creada a França l’any 1976. La Centaure s’ha realitzat sempre a França, menys als anys 2015 i 2019 que es va fer a Llagostera (Catalunya), i aquest any 2024 que es realitzarà a Prats de Lluçanès.