El ple municipal de Prats de Lluçanès celebrat aquest dimecres ha aprovat un instrument bàsic per fomentar la participació democràtica i la transparència en els assumptes públics locals, el primer reglament de participació ciutadana de Prats.
Segons ha exposat durant la sessió el regidor de participació, Isaac Romero, es tracta d’un document que estableix un “marc d’actuació en l’àmbit participatiu i que va a màxims”, per contemplar les diferents opcions participatives que mica en mica es podran anar desplegant. Aquest document marc inclou propostes que es van presentar des del mes de juliol fins al 6 de setembre, tant de forma presencial com per via telemàtica, tant per part del veïnat del poble com del grup d’ERC. Segons ha declarat Romero: “la participació és clau i aquest és el primer pas per poder-la desplegar tal com es mereix el nostre poble”.
El següent pas, i tal com ja es va exposar en la reunió amb les diverses portaveus dels grups amb representació al ple, serà l’elaboració d’un pla d’acció municipal participatiu que ajudarà a calendaritzar i definir les accions que es treballaran, i que es definiran conjuntament amb els diversos grups municipals representats al ple.
El reglament és el primer pas perquè Prats tiri endavant els primers pressupostos participatius, s’estableixin les següents fases del pla de millora de la mobilitat, s’activin les taules i consells participatius nous i els existents, i es pugui definir, entre d’altres, el procés participatiu per definir com ha de ser el Teatre Orient, tant a nivell estructural com a nivell de programació, una de les prioritats d’aquest mandat. Per tot això, es crearà una Comissió Permanent de Participació Ciutadana per vetllar per l’aplicació del Pla.
D’altra banda, el regidor de participació també ha destacat la creació de la comissió tècnica de treball, entre les diverses àrees de l’Ajuntament per millorar la coordinació i el treball col·laboratiu. El reglament ha estat esmenat a proposta d’ERC per incloure dins del Consell de la Vila un representant polític de cada grup municipal, tot i que el reglament proposat ja preveia que se seguís un criteri de proporcionalitat d’acord amb els vots obtinguts en les darreres eleccions municipals.
També s’ha inclòs un canvi en el punt 9.9, referent a les persones legitimades per a votar en una consulta popular, que passaran a ser totes les persones inscrites dins el padró municipal.
Entre d’altres qüestions, també s’ha aprovat, tot i l’abstenció d’ERC, el nou nomenament de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària, de la qual l’ajuntament forma part. L’alcalde, Jordi Bruch, ha estat designat representant titular i la regidora, Montse Juvanteny, representant substituta.
L’alcalde Jordi Bruch, ha explicat en què consistiran les actuacions que formaran part de la modificació de crèdit 6/2019. Entre les accions destaquen, l’adequació dels dos nous pàrquing municipals, la reparació de les pantalles de les pistes de pàdel i tennis reparades o la incorporació d’una pantalla que s’instal·larà a Cal Bach per fer difusió de la informació municipal i promoció del municipi. El punt ha comptat amb el suport de Junts per Prats i Movem Prats i l’abstenció d’ERC i el RAP.
A més, també s’ha designat el calendari de festes locals per al 2020. Aquestes seran el dimecres 22 de gener, dia de la Festa Major de Sant Vicenç i el dijous 25 de juny, dia dels Elois.
La primera moció d’ERC referent al reconeixement municipal de les dones deportades als camps de concentració nazis ha prosperat amb el suport de tots els grups polítics. També s’ha aprovat la moció de proposta per seguir impulsant un programa de memòria històrica municipal. Pel que fa aquesta última moció, la regidora de Patrimoni, Montse Juvanteny, ha declarat que des de l’equip de govern ja hi ha el compromís i propostes de treball encaminades a la memòria històrica com la sol·licitud d’una tercera llamborda Stolpersteine.
ERC ha tornat a presentar en aquesta sessió la moció per la creació d’un pla de dinamització comercial, retirada ja en el darrer ple ordinari. L’alcalde, ha exposat de nou els arguments de l’equip de govern d’aprovar inicialment el reglament de participació ciutadana per detectar quines són les mancances i així poder crear el millor pla de dinamització comercial pel poble. Finalment, ERC ha tornat retirar la moció a proposta de l’equip de govern.
El RAP ha presentat una moció contra la repressió policial a Catalunya i per exigir la renúncia o el cessament del conseller d’Interior Miquel Buch. Junts per Prats ha proposat esmenar la moció ja que segons ha al·legat l’alcalde Jordi Bruch al punt 2 de la moció s’exigeix el cessament d’una persona quan el mateix govern de la Generalitat, format per Junts per Catalunya i ERC, ha demanat depurar i investigar responsabilitats dins el cos policial dels Mossos d’Esquadra. En aquest sentit, no es creia oportú demanar la dimissió del conseller sense conèixer el resultat de la comissió d’estudi que s’està portant a terme. Bruch ha afirmat que “som els primers que condemnem a les persones responsables d’aquest abús policial”. Per la seva banda, Queta Bosch, regidora del RAP, no ha acceptat la proposta que en la moció s’inclogués demanar la dimissió de Buch en funció del resultat de la comissió d’estudi ni tampoc poder votar el punt de la dimissió a part perquè l’objectiu de Junts per Prats era votar-hi a favor. D’aquesta manera la moció s’ha aprovat amb els vots a favor de Movem Prats, ERC i el RAP i l’abstenció de Junts per Prats.
La darrera moció del RAP, referent al reconeixement de la comarca del Lluçanès i a emprendre una estratègia conjunta pel reconeixement de la comarca ha estat aprovada per unanimitat després hagi estat esmenada per Junts per Prats perquè la moció sigui extensiva a la resta de grups polítics del Lluçanès.
A l’apartat d’informacions, l’equip de govern ha exposat les properes accions i actes destacats de cada àrea regidoria, com per exemple la celebració del Dia Internacional contra la violència ver les dones, el gran recapte d’aliments, la creació d’un Pla d’Actuació Cultural, les millores a les pistes de pàdel, la constitució del Consell d’Infants, entre moltes d’altres.
A l’apartat de precs i preguntes, la regidora del RAP, Queta Bosch, ha preguntat en quin estat està el procés participatiu de mobilitat. El regidor de participació, Isaac Romero, li ha respòs que tots els resultats ja estan comptabilitzats i properament es farà una nova sessió per concretar les propostes de millora de la mobilitat tenint en compte la seguretat viària.
La regidora del RAP també ha preguntat quina part del pressupost anirà destinat als pressupostos participatius. Bruch li ha explicat que es coneixerà properament quan es presenti el pressupost pel 2020 que es treballarà amb tots els grups. També ha demanat en quin punt es troba el concurs per la plaça d’agutzil, l’alcalde li ha comentat que a finals d’aquesta setmana sortiran les bases i es podran presentar les candidatures.
El regidor d’ERC, Isaac Peraire, ha preguntat sobre els punts problemàtics del POUM i si s’hi havia començat a treballar. Segons ha explicat l’alcalde Jordi Bruch recentment es va fer una reunió amb el Departament d’Urbanisme per desencallar cinc d’aquests punts i s’hi està treballant amb l’arquitecte municipal.
Podeu recuperar el vídeo complet del ple en aquest enllaç.