Ahir al migdia els alumnes de 2n de batxillerat de l’Institut Castell del Quer van presentar els resultats del procés de participació ciutadana que van desenvonlupar entre els joves de 12 a 18 anys procedents dels diferents pobles del Lluçanès. L’objectiu d’aquesta acció és conèixer quines són les prioritats dels joves a l’hora de definir les activitats que es duran a terme a l’estiu durant el programa de Voluntariat Jove i el Cap de Setmana Jove.

El Voluntariat Jove d’Estiu és una iniciativa que ja es va dur a terme l’any passat durant el mes de juliol. El projecte vol ser una experiència que combini el lleure i el voluntariat amb una aportació per l’entorn de Prats de Lluçanès. L’any passat es va arreglar la plaça dels Països Catalans, plantant plantes aromàtiques, pintant els bancs, arreglant graons, etc. A més, també van participar en tasques més socials ajudant i col·laborant al Centre de Dia Bonasort, a l’Escola Bressol Municipal La Pitota i a la Residència Nostra Senyora de Lurdes de Prats.

La tècnica de joventut de l’Ajuntament de Prats i dinamitzadora del Casal del Jovent, Emma Ribera, va proposar portar a terme aquest procés de participació a l’equip de professors de secundària de l’Institut, per tal de conèixer de primera mà les preferències dels joves del Lluçanès. La proposta va ser molt ben rebuda per part dels alumnes, molts d’ells participants en un programa de voluntariat d’Erasmus+. Des del passat més d’octubre els alumnes han estat treballant amb diferents metodologies i han aconseguit que un 66% dels alumnes de tot l’Institut expressessin les seves preferències, amb els següents resultats:

 

PROPOSTA NÚM. VOTS PERCENTATGE
Voluntariat Esportiu: Suport en activitats esportives i de lleure. 74 44%
Voluntariat Social: Suport a infants de l’Escola Bressol i del Centre Obert. Suport als avis i àvies del Centre de Dia i Residència. 51 30%
Voluntariat Ambiental: Creació d’una ruta de les fonts del voltant de Prats de Lluçanès. 28 17%
Voluntariat Urbanístic: Manteniment,

arranjament i construcció d’infraestructures urbanes.

16 9%

 

Així doncs, la majoria dels joves del Lluçanès opten per realitzar un projecte de Voluntariat Jove relacionat amb activitats esportives i de lleure. Amb aquests resultats, Laia Font, regidora de Joventut de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, comenta que “l’equip de govern de l’Ajuntament s’asseurà per casar els interessos dels joves amb les necessitats municipals. Per fer-ho també es tindrà en compte l’opinió de les entitats i serveis socials del poble per fer més extensiu la decisió final a tots els segments de la població. La participació ciutadana només s’aprèn participant, per això qualsevol acció que fomenti i enriqueixi la cultura participativa dels pradencs i pradenques és un benefici per tot el poble a curt, mitjà i llarg termini“. La regidora també ha agraït la col·laboració entre el Casal del Jovent i l’equip de professors de l’Institut.

Un altre dels objectius d’aquest procés de participació ha estat conèixer els interessos i inquietuds dels joves per tal de programar els actes del Cap de Setmana Jove de Prats de Lluçanès. Durant el mes de gener es van realitzar diferents pluges d’idees a cada classe d’ESO i finalment es va crear un grup de discussió amb el Consell de Delegats. Les activitats més proposades són:

– Concurs/curs de tapes o postres

– Taller de grafitis

– “Joc de la bandera” gegant per tot el poble

– Gimcana “guarra”

– Baixada d’andròmines

– Joc de rol “El Llop”

– Discomòbil amb pijama

i diversos tornejos d’esports i de jocs d’ordinador.

La regidora de joventut ha manifestat que “de la mateixa manera que l’any passat, tocarà fer comissions a través de l’Assemblea Jove i que es vagin organitzant els actes“. Font, també s’ha mostrat molt satisfeta amb el fet que no hi hagi un excés de propostes d’activitats d’oci nocturn que sovint propicien el consum d’alcohol entre els més joves.