Enguany es commemoren 303 anys de la primera crema de Prats de Lluçanès per part de les tropes borbòniques, de les dues que va patir la nostra vila el 1714. Per aquest motiu s’han programat diversos actes durant aquest cap de setmana.

El divendres al vespre a la Sala Cal Bach, Queralt Solé, Doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, va fer una conferència amb el títol “Perspectiva històrica de les fosses comunes a Catalunya (1936-2016)”. Durant la sessió, Queralt Solé explicà la seva pròpia experiència participant en l’exhumació de la fossa comuna de Puigvistós, a Prats de Lluçanès, l’any 2004. Les tropes feixistes del general Franco van ocupar la nostra vila entre l’1 i el 5 de febrer de 1939, deixant un rastre d’uns 320 soldats morts i 280 presoners del cantó republicà i 8 soldats morts i 57 ferits del cantó nacional. És per això, i per la recerca iniciada el 2004, que Prats de Lluçanès forma part del Pla d’actuacions en fosses de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Durant aquest any 2017 està previst que es facin actuacions a Prats, per tal d’exhumar restes òssies a 3 punts dels voltants del poble. L’Ajuntament de Prats de Lluçanès ha pres un paper molt actiu per tal de recuperar la memòria històrica i la dignitat de les víctimes de la guerra i els seus familiars.

El dissabte, a les 10 del matí, la plataforma web de turisme cultural Cooltur (www.cooltur.org) va oferir una Ruta Guiada totalment gratuïta per a descobrir la “Vida al poble de Prats de Lluçanès durant els anys de la Guerra Civil”.  Unes 40 persones van participar durant les dues hores i mitja que va durar la ruta, visitant diferents escenaris que van tenir certa importància per a la vida de Prats durant els anys de Guerra, com són l’Església Parroquial de Sant Vicenç, el carrer de les Escoles, la Plaça Nova, la Plaça Vella, el Carrer Orient i el Passeig Lluçanès, entre d’altres. Els assistents van poder conèixer la història de la crema de totes les imatgeries de l’església parroquial, la creació del comitè Antifeixista, la restitució de l’Ajuntament Republicà, l’ocupació de Prats per part de les tropes Nacionals, la constitució del nou ajuntament Nacional i algunes de les primeres actuacions del nou Ajuntament ja sota la dictadura Franquista.

Ahir diumenge, diada de Santa Àgata, l’Ajuntament de Prats de Lluçanès va organitzar unesmorzar popular amb coca i llonganissa per a tothom, amb la participació dels Gegants de Prats i la Banda de l’Escola Municipal de Música Josep Cirera i Armengol.  A la 1 del migdia, tothom qui va voler va poder pujar al campanar de l’Església Parroquial de Sant Vicenç per tal de fer repicar les campanes, en commemoració de la primera crema de la vila de Prats, el 5 de febrer de 1714.

Cliqueu a la següent fotografia per veure la fotogaleria: