El passat divendres 19 d’abril Prats de Lluçanès va homenatjar als pradencs deportats a camps de concentració nazis amb la col·locació de llambordes Stolpersteine, “pedres que fan ensopegar”, creades per l’artista alemany Günter Demnig.

Es va col·locar una llamborda davant de la cases on van viure Melcior Capdevila i una altra on va viure Josep Terradellas; pel què fa a Francisco Rovira, que se’n va trobar informació més tard, es col·locarà en una propera ocasió. Els tres van ser deportats als camps de Mauthausen i Dachau.

Les Stolpersteine són llambordes quadrades, de formigó, recobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de les persones empresonades i deportades. Aquestes llambordes es col·loquen al paviment, davant dels edificis on les víctimes van viure abans de l’empresonament o la deportació. L’acció vol contribuir a recuperar la memòria històrica de Prats, així com retre homenatge a les víctimes, però també als supervivents dels camps de concentració.

A l’acte, a banda del creador del projecte, Günter Demnig,  hi van participar el Director del Memorial Democràtic, Jordi Font, l’alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire i les historiadores Anna Gorchs i Roser Reixach. L’acte va ser amenitzat amb la música de membres de l’EMAL, i hi van assistir un bon nombre de familiars i pradencs.