Prats de Lluçanès ha estat l’escenari de presentació del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “BCN Smart Rural” que té per objectiu posar en valor el sector agrari a la demarcació de Barcelona. La iniciativa, coordinada per la Diputació de Barcelona, compta amb el cofinançament del fons FEDER i la col·laboració de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i el Consorci Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). El pressupost del projecte és de 2,9 milions d’euros.
“Pensem en el futur dels nostres territoris i el què tenim, per això estem contents, orgullosos i esperançats en projectes com aquest”. Així és com l’alcalde de Prats de Lluçanès i president del Consorci del Lluçanès, Isaac Peraire, ha donat la benvinguda als assistents a la presentació del PECT que ha tingut lloc aquest dimarts a “l’Espai” de Prats. Entre ells, el vicepresident primer de la Diputació de Barcelona i responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras, el gerent de l’ARCA, Albert Puigvert, i el director general del Centre de Ciència i Tecnologia de Catalunya, Antoni Trasobares.
El projecte pretén començar a generar oportunitats en tres eixos principals: el primer és “BCN Smart Rural. Banc de serveis i transferència contínua d’innovació” que té per objectiu impulsar l’especialització i la competitivitat al món rural. En segon lloc, el “Bosc Verd-Bosc-Viu” que té com a finalitat la gestió forestal per una economia verda i circular a partir d’una planificació forestal estratègica.
I un últim eix, “Agrosilvapastura: activitat productiva d’alt valor ecològic” que planteja l’impuls de l’activitat productiva d’alt valor ecològic que pot suposar l’aprofitament del sotabosc i dels camps de conreu.
El Lluçanès és un dels cinc territoris que participen a la iniciativa i s’hi desenvoluparan diverses actuacions. Per exemple, en el marc de les infraestructures destaca la construcció de la formatgeria i l’obrador comunitari del Lluçanès. A més, “l’Espai“ serà el lloc de treball de tres tècnics del PECT.
Una altra línia de treball del projecte és la creació de zones de treball tipus coworking a les zones rurals. Així, la zona coworking de “l’Espai” de Prats també se’n veurà beneficiada.
I finalment un altre marc de treball del PECT és l’economia social i cooperativa. Prats de Lluçanès i el Lluçanès se sumen a aquest projecte que enforteix el treball que ja s’està fent des del Consorci del Lluçanès i l’Ajuntament de Prats pel desenvolupament rural. En aquesta línia, la comarca ja ha treballat en iniciatives com els boscos de pastura, la xarxa d’agroproductors o l’escorxador de baixa capacitat.
Per la seva banda, Peraire ha mostrat tot el suport a aquestes accions: “El món rural també és innovació i competitivitat. Aplaudim la iniciativa i ens hi aboquem posant a disposició espais, implicació política i energia”.