Prats ha activat els primers pressupostos participatius amb una audiència pública aquest dimecres al vespre a l’Espai a càrrec del regidor de Participació, Isaac Romero i el tècnic de l’àrea, Paco Garcia.
Els pressupostos participatius són un mecanisme de participació ciutadana a través del qual la ciutadania decideix a què es destinaran 10.000 euros del pressupost municipal de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès. Aquest percentatge es correspon gairebé a un 0,4% del total del pressupost municipal, duplicant el que hi destinen d’altres municipis on la participació ja fa anys que es porta a terme.
En aquest sentit, Isaac Romero va manifestar la voluntat d’augmentar la xifra destinada a aquests pressupostos pels propers exercicis amb la intenció de fer créixer la llavor de la participació que s’acaba de plantar.
Romero va subratllar la importància d’aquesta eina que permetrà conèixer quines són les necessitats de la ciutadania i com prioritza aquestes necessitats.
Segons van exposar, el procés de desenvolupament dels pressupostos es durà a terme a partir de diverses fases per acabar poder votant les propostes finalistes al mes de maig.
El procés s’inicia amb aquesta primera fase informativa o d’impuls, iniciada amb l’audiència pública i que informarà a través de tots els canals municipals a la ciutadania i entitats per tal de facilitar al màxim la informació prèvia del procés. La segona fase, referent al disseny i les bases i normes tècniques determinarà els criteris tècnics i polítics del pressupost participatiu.
Dues taules de debat per treballar les propostes
Entre el 13 i el 26 de febrer, començarà la tercera fase en què totes les persones majors de 16 anys empadronades al poble i entitats inscrites al registre del municipi, estan cridades a presentar les seves propostes vinculades a les necessitats del poble. Les idees i propostes es podran presentar per internet al web municipal o presencialment a Cal Bach.
Totes les propostes que arribin per Internet o presencialment es posaran a debat i es validaran a les taules de propostes. Les taules de propostes són un espai de debat obert a la ciutadania on es presentaran i posaran a debat totes les propostes plantejades. És el primer sedàs per concretar i validar les propostes que passaran posteriorment a votacions.
Aquestes dues taules de propostes es faran a l’Espai els dimecres 19 i 26 de febrer de 8 a 10 del vespre.
En la primera de les taules s’aportaran propostes presencialment i es debatran, modificaran, milloraran o es validaran. A la segona taula es portaran totes les propostes que s’ha rebut per Internet i es concretaran totes les propostes treballades per tal que puguin passar als serveis tècnics per pressupostar-les i concretar-les. A continuació, es durà a terme el filtratge de les propostes per tal que compleixin els criteris de viabilitat econòmica (no poden tenir un cost superior a 10.000 euros) i tècnica.
Valoració econòmica de les propostes per part del personal tècnic
Entre els mesos de març i abril es concretaran i valoraran econòmicament els projectes per part del personal tècnic municipal. En totes les propostes cal comprovar si compleixen tots els criteris. A partir d’aquí es defineix un pre-projecte i es quantifica econòmicament.
Al final d’aquesta fase es convoca a tota la ciutadania, que finalment faran la validació de totes les propostes que es posaran a votació.
El mes de maig s’exposaran totes les propostes perquè la ciutadania major de 16 anys empadronada al poble les pugui votar. L’exposició de propostes es farà al llarg de tot el mes de maig en un espai públic on s’explicaran, de forma resumida, cadascun dels projectes que es posen a participació. Al llarg de tres setmanes, entre el 4 i el 22 de maig, es podran votar les propostes, per Internet al correu participacio@pratsdellucanes.cat i presencialment a Cal Bach.
A partir del 27 de maig i un cop comptabilitzats tots els vots i atorgat els punts a cada projecte es farà públic la proposta o propostes guanyadores, és a dir, aquelles que han obtingut més puntuació per part de la ciutadania.
Podeu veure l’audiència pública en aquest enllaç i consultar la informació més detallada en aquest document.