El ple ordinari del mes d’abril de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès va aprovar per unanimitat adherir-se al projecte Stolpersteine i es va comprometre a dur a terme el projecte al municipi.

El Projecte Stolpersteine està impulsat pel Memorial Democràtic que consisteix en col·locar unes llambordes commemoratives amb el nom i cognom de les persones deportades pel nazisme en el tram del carrer on van viure. És una iniciativa internacional que té els objectius de visualitzar i homenatjar les víctimes del nazisme.

Gràcies a les investigacions de les pradenques Roser Reixach i Anna Gorchs, es té constància de dos pradencs internats als camps de concentració alemanys en el període de la segona guerra mundial:

  • Josep Tarradellas Noguera, nascut a Prats de Lluçanès l’11 de maig de 1917 i domiciliat al carrer de la Font, 8. Va ser deportat el 26 d’abril de 1941 a Mauthausen i traslladat el 21 de maig de 1941 a Dachau, on va morir el 28 de juliol de 1943
  • Melcior Capdevila Roca, nascut a Prats de Lluçanès el 6 de gener de 1914 i domiciliat al carrer de la Resclosa. Va ser deportat el 13 de desembre de 1940 a Mauthausen i alliberat el 5 de maig de 1945.

L’acord el va llegir la regidora de cultura, Laia Font. La iniciativa s’emmarca en els treballs que es fan des del consistori per recuperar i dignificar la memòria històrica.

L’Ajuntament serà soci de Som Energia

El ple d’abril també va acordar unànimement l’adhesió a la cooperativa Som Energia.

Som Energia és una cooperativa sense ànim de lucre que reuneix a milers de persones amb el desig de canviar el model energètic actual i treballar junts per assolir un model 100% renovable. Amb la participació en la cooperativa l’Ajuntament pot ser una part activa del canvi de model energètic a més de donar suport a un model cooperatiu com a model econòmic i dóna suport a una comercialitzadora que només aposta per a les fonts d’energia renovables.

En un primer estadi de col·laboració es tracta de fer una aportació inicial de 100€ que permetrà accedir als seus serveis (consum d’electricitat verda, inversió en projectes, compra conjunta de productes, etc.) i a més es poden aportar a projectes viables per tal que la cooperativa pugui fer les seves inversions.

 

El ple demana l’alliberament dels presos polítics

Els dos grups del consistori, el Partit Demòcrata i Esquerra Republicana de Catalunya, van presentar una moció conjunta al ple. La moció reclama l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l’estat espanyol. El text va ser llegit entre la regidora Montserrat Juvanteny i el regidor Jordi Batriu. L’acord també manifesta que “sempre estarem al costat d’aquells representants que defensen la voluntat del poble, del mandat de l’1 d’octubre […]. Contra la dictadura del 155 trobareu un poble compromès i ferm, perquè la nostra lluita és la lluita dels homes i les dones lliures i justos que volen ser tractats com a ciutadans i no com a súbdits”.

 

L’alcalde informa de noves millores als equipaments

Al punt d’informacions del Ple, l’alcalde, Isaac Peraire, va anunciar que durant el 2018 i 2019 es milloraran quatre equipaments municipals gràcies a un programa de reforma i millora d’equipaments locals impulsat per la Diputació de Barcelona. Els quatre equipaments beneficiaris són:

 

  • Escola de Música. Millora a l’edifici. Valor de 35.000€
  • Camp de futbol: Millorarà la instal·lació elèctrica del camp de futbol. Valor de 12.000€
  • Pavelló Municipal: millora energètica. Valor de 50.000€
  • Mercat. Es milloraran i s’oferiran nous serveis al mercat com uns lavabos públics i punts de llum per als paradistes. Import de 30.000€

 

L’Ajuntament té un bon estat de salut financera

També en el plec d’informacions, l’alcalde va informar de les últimes dades exposades a la reunió de la comissió de comptes de l’Ajuntament.

Un cop tancat l’exercici 2017, el romanent de l’Ajuntament és de 948.061,63 €. Tot i això, s’han de descomptar les despeses compromeses del 2017. Així el romanent queda amb  732.792,7 €. Aquest romanent és superior, amb més de 80.000 €, al del 2016.

L’alcalde també va explicar les dades d’endeutament de l’Ajuntament. Actualment és de 683.134 €, que significa un nivell d’endeutament del 26%. Peraire justifica l’endeutament de l’Ajuntament “atenent les necessitats i les característiques socioeconòmiques del municipi”, i en destaca que “ho fem amb la capacitat que té l’Ajuntament i de forma responsable”. El PDeCAT va celebrar les bones notícies econòmiques, però va manifestar que el nivell d’endeutament ha pujat considerablement els últims anys. En el proper Safareig sortirà ampliada aquesta informació.

Gran part de l’endeutament prové de la inversió feta a l’Espai. Responent a una pregunta del Partit Demòcrata, l’alcalde ha explicat que els mesos de funcionament del nou servei la utilització és molt alta: “S’han fet 88 reserves per part de les entitats des de l’1 de març, a més de conferències i actes públics”. També es va informar sobre l’estat de la zona de Coworking. Abans de començar la campanya de promoció, ja hi ha un usuari i 12 de potencials.

El ple d’aquest mes també va aprovar una moció d’ERC en defensa del model sanitari català i una altra en denúncia de la cirminalització dels CDR. El PDeCAT també va presentar al ple una moció per defensar les pensions i reclamar-ne un augment. Totes les mocions van ser aprovades per unanimitat.

En el torn de precs i preguntes el partit de l’oposició, el PDeCAT, va demanar i proposar millores en l’acabat i funcionament de la pilona del capdemunt del carrer Major, també va demanar informació sobre l’u´s que es fa del locald e l’antiga Caixa Manresa, o sobre l’execució de l’estudi del mercat, que va fer la Diputació de Barcelona.

El ple va acabar amb unes paraules del conseller d’exteriors de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva, empresonat a Estremera: “No ens ploreu, reivindiqueu-nos”. Per això, la sessió va finalitzar amb una imatge conjunta de tots els regidors i regidores amb cartells reclamant al llibertat dels presos polítics.

Recupereu el vídeo del ple aquí:

https://www.youtube.com/watch?v=21y2CELiP5c