Dilluns dia 1 de juny, els pradencs i pradenques faran un pas més en el desconfinament progressiu amb l’entrada de la regió sanitària de la Catalunya Central a la fase 2 de la desescalada.

Continua vigent l’estat d’alarma i, per tant, la restricció de la mobilitat a l’exterior continua limitada a activitats concretes.

En aquesta fase, la limitació horària per passejar, fer esport i sortir amb infants es limita al respecte de la franja destinada als majors de 70 anys.

Es reprenen parcialment les activitats restringides en la fase 1, amb limitacions d’aforament, com ara els restaurants amb servei de taula.

S’obren els centres educatius per l’atenció parcial de determinats alumnes, però l’activitat lectiva continuarà sent telemàtica fins a final de curs.

Què es pot fer i què no a la fase 2 del desconfinament?

Trobades i sortides

Es poden fer trobades de fins a 15 persones que no conviuen al mateix domicili, tant a l’aire lliure com a casa.

Estan permeses les visites:

  • A persones amb discapacitat en residències o habitatges tutelats.
  • A gent gran en residències, però només als centres sense cap cas de COVID-19 o als centres que tinguin ben delimitats els casos positius en zones separades.

Es pot passejar, sortir amb infants i fer esport no professional durant tot el dia. Es recomana que les persones de 70 anys o més passegin a les hores reservades de 10 a 12h i de 19 a 20h i que es respectin les distàncies de seguretat.

Establiments i restauració

Els establiments que fins ara estaven tancats poden obrir, independentment de la seva superfície, sense necessitat de cita prèvia, i amb un límit d’aforament del 40%.

Els centres comercials, entren en funcionament, amb restriccions d’aforament (30% en zones comunes i 40% en locals comercials) i sense la possibilitat de romandre en zones comunes o recreatives.

Els establiments de restauració reprenen el servei de taula, però amb restriccions d’entre un 30% i un 50% de la seva capacitat habitual.

Els hotels poden obrir les zones comunes si restringeixen l’aforament al 30%.

Formació i coneixement

Les escoles i Institut poden obrir, amb restriccions d’aforament i mesures d’higiene i seguretat, per oferir:

  • Acció educativa per als alumnes que finalitzen etapa i/o necessiten titulació: 6è de primària, 4t d’ESO, 2n de batxillerat.
  • Tutories personalitzades a tots els cursos, per a l’acompanyament educatiu i emocional de l’alumnat.
  • Atenció d’alumnes de 3-6 anys, prioritàriament, per a les famílies que necessitin conciliació per motius laborals.

La llar d’infants pot acollir infants d’1 a 3 anys, amb un màxim de 5 infants per espai i prioritat per a les famílies que necessitin conciliació laboral.

Altres centres de formació, com autoescoles o acadèmies, poden reprendre les classes sempre que no superin un terç de l’aforament, tot i que han de prioritzar les classes a distància. Per a les classes pràctiques de conducció, tant el professor com l’alumne hauran d’utilitzar mascareta obligatòriament.

Cultura, lleure i esport

Assistir a espais culturals, amb restriccions del 30% de l’aforament.

La Biblioteca pot reprendre serveis fins ara no disponibles, com la lectura en sala amb un 30% de l’aforament.

Es poden fer activitats de turisme actiu i natura en grups de fins a 20 persones i mitjançant cita prèvia.

Les piscines entren en funcionament per a activitats esportives i recreatives, amb un aforament de fins al 30% i mitjançant cita prèvia.

En lligues no professionals federades es pot iniciar l’entrenament bàsic, de manera individual.

Culte, celebracions i dol

Els llocs de culte amplien l’aforament fins a la meitat del que és habitual.

Es poden celebrar casaments amb un número limitat de convidats:

  • D’un màxim de 50 persones en espais tancats
  • D’un màxim de 100 persones en espais a l’aire lliure

Les vetlles i enterraments, tant públics com privats, amplien el nombre màxim d’assistents:

  • Fins a 15 persones si es realitzen en espais tancats.
  • Fins a 25 persones si són a l’aire lliure.

El seguici per a l’enterrament o comiat per a la cremació de la persona difunta augmenta el nombre màxim d’assistents fins a un màxim de 25, a banda de la persona que l’oficia.

Recordeu que cal seguir aplicant les mesures de prevenció recomanades, com ara el manteniment de la distància social i el rentat freqüent de mans.