Aquest divendres al matí, s’ha inaugurat l’Espai de Memòria: “Les fosses de la Guerra Civil a Prats de Lluçanès” i s’han inhumat les restes dels 18 soldats localitzats a les fosses de Sant Andreu de Llanars i Sant Sebastià al cementiri municipal.

Al voltant de les 10 del matí, la titular de Justícia, Ester Capella, acompanyada de la Directora General de Memòria Democràtica, Carme Garcia, la delegada del govern a la Catalunya Central, Alba Camps, i l’alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire, han arribat a l’Ermita de Sant Sebastià, on han fet un petit recorregut pel nou itinerari commemoratiu dels combats de la Guerra Civil. Els han acompanyat alguns familiars locals dels soldats, entre ells Manel Bueno i Llorenç Santmiquel. Tots els assistents a l’acte i les autoritats han visitat el lloc on es va localitzar una fossa amb soldats enterrats. La cap de l’excavació, Àngels Pujol, ha mostrat als familiars  alguns dels objectes trobats durant els treballs com botons, rellotges, cremalleres, sivelles…

A continuació, l’alcalde i la consellera Capella han fet una ofrena al monòlit i han dipositat un romaní que posteriorment es plantarà al mateix monument. També s’ha fet un emotiu minut de silenci.

Durant l’acte, la consellera Capella ha exposat que el d’avui ha estat una jornada de dignitat i ha agraït el compromís dels familiars, veïns i persones implicades en el projecte: “Avui després de 80 anys aquestes persones podran descansar d’acord al què diu la Llei de Fosses, la voluntat del Parlament i del Govern de Catalunya”. La consellera també ha declarat que l’acte d’avui serveix per seguir defensant que “el feixisme no va guanyar, ni ho farà mai, se’ns va imposar un silenci i no ens resignem a que aquest silenci perduri”.

Per la seva banda, Isaac Peraire ha dit que el què “s’està fent és un nou acte de dignitat recuperant aquests espais, explicar-los perquè d’aquesta manera, tant la gent de Prats com de fora, conegui el què hi va passar.” En la mateixa línia, ha afegit que la feina no s’atura ni acaba aquí. De fet, ha explicat que l’Institut del Lluçanès, l’IES Castell del Quer, treballa en un projecte Erasmus conjunt amb la República Txeca i Itàlia al voltant de la memòria històrica.

Capella i Peraire també han coincidint en reivindicar la figura i feina feta per l’exconseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, segons han expressat “una persona compromesa amb la democràcia i la memòria històrica.” Aquestes paraules han anat seguides d’un sentit aplaudiment per reclamar la seva llibertat.

L’Ajuntament de Prats ha editat un tríptic de l’itinerari commemoratiu que es pot trobar a l’Ajuntament i a l’Oficina de Turisme per a totes les persones que el vulguin fer.

Inhumació dels soldats

Un dels moments més importants de la jornada ha estat la inhumació dels 18 soldats localitzats a les fosses de Sant Andreu de Llanars i Sant Sebastià al cementiri municipal, on també s’han aplegat un bon nombre de familiars i veïns del poble.

Seguidament, la consellera també ha visitat la Fossa de Sant Andreu de Llanars on es van localitzar les restes de quatre soldats. Al mateix lloc, els arqueòlegs han explicat els treballs desenvolupats.

Entrega del document de nul·litat a Maria Carme Canal

A la seva arribada al municipi, la consellera ha visitat l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, on ha signat al llibre d’honor del consistori. Capella també ha fet entrega del document de nul·litat a Maria Carme Canal del judici sumaríssim que va condemnar a cadena perpètua el seu avi, Francesc Canal Juvanteny, alcalde de Prats de Lluçanès, l’any 1937.

GALERIA D’IMATGES DE L’ACTE