L’Ajuntament de Prats de Lluçanès, durant el pròxim cap de setmana, serà un punt de recollida pel Gran Recapte d’Aliments d’enguany.
El Gran Recapte d’Aliments a Catalunya és una campanya de recollida d’aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades del nostre entorn rebin ajuda alimentària, també serveix per donar a conèixer la situació que travessa aquest grup, que arran de la crisi econòmica que estem vivint, ha anat creixent. La campanya la duen a terme simultàniament els quatre Bancs d’Aliments de Catalunya.
Es calcula que actualment, un 20% de la població viu en situació de pobresa a Catalunya. Aquestes persones requereixen la nostra solidaritat i capacitat organitzativa per no esdevenir persones marginades. I és per aquest motiu que des dels Bancs d’Aliments es posa en marxa aquest projecte que enguany arriba a la vuitena edició.
El Gran Recapte d’Aliments al 2015 va recollir 4.642.000 kg en més de 2.500 punts de recollida i va comptar amb l’ajuda de 25.000 voluntaris. La fita per a l’edició del 2016 és tornar assolir una xifra similar gràcies a la col·laboració dels voluntaris i donants.
Els alumnes de 5è de primària de l’escola FEDAC PRATS participen personalitzant els cartells de sensibilització, fent la recollida i recompte d’aliments a l’escola i al poble, conjuntament amb l’entitat Caritats de Prats de Lluçanès.
A l’Escola Lluçanès tots els nens i nenes portaran aliments i els alumnes de Cicle Inicial faran la recollida i classificació d’aquests durant la setmana.
Els alumnes de 2n de Batxillerat de l’IES faran de voluntaris en la recollida d’aliments als diferents comerços dels Lluçanès.
Els Bancs d’Aliments a Catalunya
Els Bancs d’Aliments són entitats benèfiques sense ànim de lucre, independents de tota ideologia econòmica, política o religiosa, basats en el voluntariat, amb l’objectiu de recuperar els excedents alimentaris de les empreses i redistribuir-los gratuïtament entre les persones necessitades del nostre entorn, evitant qualsevol malbaratament o mal ús dels aliments. Les seves màximes són lluitar contra la pobresa alimentària i contribuir al desenvolupament sostenible per a un món més net.
Per fer realitat aquesta utopia, els Bancs d’Aliments es basen en quatre principis ètics:
- La primacia de la gratuïtat: els aliments són rebuts i distribuïts gratuïtament. El treball dels col·laboradors és voluntari, basat en el principi de la solidaritat.
- La seguretat d’una distribució justa: sempre a través d’entitats benèfiques reconegudes i homologades, que poden assegurar el destí correcte dels ajuts alimentaris.
- La contribució a la sostenibilitat i a la preservació del medi ambient, evitant la destrucció d’aliments als abocadors.
- La promoció de la solidaritat envers les persones amb necessitats alimentàries.
Els objectius bàsics dels Bancs d’Aliments són:
- Lluitar contra la pobresa alimentària i el malbaratament per a un món més just.
- Participar en la reducció de l’exclusió, col·laborant en la consolidació d’un món més habitable.
- Contribuir a l’exercici del dret a una alimentació suficient i saludable per a tot ésser humà.
- Promoure la utilització més eficient dels recursos.
- Contribuir al desenvolupament sostenible per a un món més net.
La contribució de la Distribució al GRAN RECAPTE:
Les cadenes d’aliments tenen una funció important en l’èxit d’aquesta campanya, ja que contribueixen de diverses maneres:
- Cedint espais del punt de venda i emmagatzemant els materials necessaris per dur a terme la campanya.
- Es fan càrrec de la logística necessària per a que els aliments arribin al Banc d’Aliments o a les entitats benèfiques assignades. Per donar una idea del que suposa aquesta contribució, explicarem que els aliments es traslladen primer dels punts de venda a magatzems centrals de la pròpia distribució i d’aquí al Banc d’Aliments o les entitats assignades; cadascun dels dos trasllats de la quantitat de quilos abans esmentada, col•locats en el que anomenem “banyeres” (grans capses de cartró) fan necessari un moviment aproximat d’uns 390 grans tràilers o 1560 camions.
- Finalment la majoria de cadenes d’aliments que participen en la campanya, fan la seva pròpia donació, en funció de la quantitat recaptada als seus establiments.