L’Ajuntament de Prats de Lluçanès va organitzar, dijous passat, una sessió per analitzar la situació del municipi i exposar els passos que està fent en matèria de transició energètica. L’objectiu del consistori és treballar per aconseguir la sobirania energètica, és a dir, assumir un paper actiu en el la producció i gestió de l’energia, facilitar-ne la generació per part de la ciutadania i garantir-ne el subministrament a les persones amb dificultats i/o situació de vulnerabilitat.

La jornada va comptar amb la benvinguda per part de l’alcalde, Jordi Bruch, que va donar pas a les intervencions dels participants a la sessió: Pep Peraire, regidor d’Acció Climàtica; Angelina Soler, tècnica d’Acció Climàtica; Pau Pañella, tècnic de Comunitats Energètiques de l’Agència Local de l’Energia d’Osona (ALEO); Montse Ferrer, presidenta de la Cooperativa de Consum de Prats de Lluçanès; i Josep Rovira, membre de la cooperativa.

Recupera el vídeo de la jornada en aquest enllaç.

 

La situació energètica actual

El regidor d’Acció Climàtica, Pep Peraire, i la tècnica d’Acció Climàtica, Angelina Soler, van exposar els números que demostren el consum energètic de les instal·lacions municipals. L’any 2023, la despesa va ser de 205.000€, una partida que representa entre el 5 i el 10% del pressupost municipal. D’aquesta, el 30% correspon als equipaments, un 30% a l’enllumenat públic, i el 30% restant es divideix entre la despesa de gas, gasoil i pèl·let. Les dades, recollides en un informe elaborat per l’ALEO, expliquen com la despesa s’ha incrementat considerablement durant els últims anys, principalment per l’augment del preu de l’electricitat de l’any 2022. Tot i això, també es pot observar una disminució del consum a partir de l’inici del procés d’instal·lació de plaques solars. Consulta la presentació aquí.

En aquest context, l’Ajuntament de Prats de Lluçanès està fent una clara aposta per la transició cap a un model d’energia més sostenible. Si bé l’any 2022 ja va instal·lar plaques solars a l’escola Lluçanès (30KW) i al local del Jovent (10KW), durant el període 2023-24 la inversió en renovables fa un gran pas endavant gràcies a les línies d’ajuts que ofereix el projecte Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona. Aquests han estat atorgats al consistori per un valor d’1,5 milions d’euros i serviran per millorar les instal·lacions de biomassa, augmentar la presència de fotovoltaiques i millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat públic. La subvenció permet cobrir el 90% del cost total de la inversió.

Amb tot això, l’Ajuntament canvia l’enllumenat del poble per bombetes LED, substitueix la caldera de gasoil actual de Cal Bach per una de biomassa i, pel que fa a la producció d’energia fotovoltaica, té la concessió per a 5 ubicacions de teulades municipals: l’Ajuntament Vell (6KW), l’escola bressol La Pitota (25KW), L’Espai (25KW), el Pavelló (100KW) i Sala Polivalent (60KW). Les actuacions en les tres primeres instal·lacions ja estan finalitzades, mentre que les dues restants estan en curs perquè presenten un projecte més complet; en el cas del pavelló es fa una teulada nova amb més aïllament, i a la Sala Polivalent es retira l’amiant.

Un cop finalitzada l’obra de les dues últimes instal·lacions, que seran les que oferiran més potència, l’Ajuntament ha decidit fer una cessió d’energia a la comunitat energètica que està agafant impuls al municipi. Així, un 15% del consum anirà destinat a l’ajuntament, un 5% a Bo Social per a les llars amb vulnerabilitat (s’estimen al voltant d’uns 3.000 euros), i un 80% es cedirà a la Cooperativa de Consum de Prats de Lluçanès.

Amb les instal·lacions fotovoltaiques i el canvi d’enllumenat que s’estan portant a terme, l’ajuntament preveu reduir un 40% de la despesa. Agafant de referència uns preus de mercat com els actuals, això suposaria un estalvi estimat de més de 50.000 euros anuals.

Per donar continuïtat a aquestes accions, l’Ajuntament ja treballa en nous projectes d’instal·lació de fotovoltaiques i també té sobre la taula la previsió de realitzar un estudi de viabilitat de geotèrmia compartida, entre altres.

 

La Cooperativa de Consum de Prats de Lluçanès

Per part de la cooperativa, Montse Ferrer va explicar el funcionament i els objectius en què treballa actualment l’entitat sense ànim de lucre, que passen per generar energia renovable per al consum diari, emmagatzemar energia de forma compartida, subministrar energia al màxim número d’habitants, promoure l’economia verda i les relacions veïnals, reduir l’import mensual de la factura elèctrica i reduir les emissions de CO2. Malgrat que, en aquests moments, la cooperativa està centrada en l’energia fotovoltaica, es mostra oberta a engegar altres accions per fomentar la participació ciutadana en la transició energètica.

Actualment, la cooperativa està en una fase inicial i compta amb 50 persones sòcies, gràcies a les quals ha pogut fer la primera instal·lació fotovoltaica (60 KW) i oferir un repartiment igualitari d’energia per a cadascuna.

Amb la vista posada en el creixement d’aquesta iniciativa, actualment, la cooperativa està treballant en una segona fase que contempla la incorporació de nous socis i sòcies i l’acord de cessió d’energia per part de l’ajuntament (120KW). En aquesta fase, a banda del repartiment igualitari per a cada soci o sòcia, preveu posar en marxa un estudi per trobar fórmules de repartiment per a comerços i PIMES locals.

Per fer-se soci o sòcia de la cooperativa, cal omplir aquest formulari.