Prats de Lluçanès i el conjunt de municipis de la comarca del Lluçanès entren, aquest dilluns, en el nivell 2 del Pla Alfa pel risc alt o molt alt d’incendi forestal.

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals de vigilància, prevenció i control d’activitats de risc, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. Aquestes situacions de perill es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3.

▪️ Nivell 0, nivell de perill baix/moderat
▪️ Nivell 1, nivell de perill moderat/alt
▪️ Nivell 2, nivell de perill alt/molt alt
▪️ Nivell 3, nivell de perill molt alt/extrem

L’activació de cada nivell comporta la realització de determinades actuacions preventives i un grau de mobilització dels efectius. En el nivell 2, es prohibeix o es restringeixen determinades activitats susceptibles de provocar incendis forestals, com la crema de restes vegetals, els focs d’esbarjo, l’encesa de fogonets de gas, de pirotècnia, de castells de focs o de barbacoes, també en les àrees habilitades per aquest tipus d’activitat.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa d’aquest Pla Alfa en funció del mapa de perill d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. És per això que recomanem seguir els canals d’informació d’emergències i de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès per conèixer el dia a dia de les alertes i de les prohibicions relacionades amb el risc d’incendi.

Des de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès demanem als veïns i veïnes que mantinguin la prudència i la responsabilitat en els pròxims dies calorosos. Des d’aquest cap de setmana, Catalunya pateix un episodi de calor extrema que podria allargar-se fins divendres. Aquesta situació, sumada a l’extrema sequera que patim, ens demana ser molt curosos a l’hora de fer qualsevol mena d’activitat en espais forestals i als seus entorns.