Aquest diumenge, 6 d’abril de 2025, Prats de Lluçanès va portar a terme un emotiu acte d’homenatge a la figura de Roser Fàbregas Vilà, més coneguda com a Roser Fluvià, el seu nom de casada.

Nascuda a Prats de Lluçanès el 8 d’octubre de 1900, Roser Fluvià va participar activament en la retirada l’any 1939, en ple èxode dels republicans cap a territori francès. Amb l’arribada de la Segona Guerra Mundial, Fluvià també va ser membre destacada d’una xarxa d’evasió que passava persones i documentació a través dels Pirineus, motiu pel qual va ser detinguda per la policia secreta de l’Alemanya nazi, la Gestapo, i reclosa al camp de concentració de Ravensbrück, el juliol de 1944, després de més d’un any en presons franceses. Fluvià va resistir a l’horror dels camps de concentració nazis i finalment va ser alliberada el 10 d’abril de 1945.

Coincidint amb el 80è aniversari de l’alliberament d’aquest camp de concentració, Prats de Lluçanès ha reconegut la seva valentia i solidaritat en la lluita contra el nazisme.

L’homenatge va començar a la Sala Cal Bach, amb la conferència “Dones catalanes a la resistència als nazis”, a càrrec de l’historiador Sr. Josep Calvet, cap de l’àrea de Continguts del Memorial Democràtic.

A continuació, l’acte es va traslladar al carrer Resclosa núm. 13, a Cal Vicenç, la casa natal de Roser Fluvià. Amb la presència del director del Memorial Democràtic, el Sr. Jordi Font, es va col·locar una llamborda ‘Stolpersteine’ en un emotiu acte de record on va assistir l’alcalde, Jordi Bruch, la primera tinent d’alcalde, Montse Boladeres, i el regidor de Joventut, Patrimoni i Memòria Històrica, Eloi Casau.

També hi van participar les autores del llibre “Roser Fluvià, una pradenca a Ravensbrück”, Anna Gorchs i Roser Reixach, que a través d’una investigació profunda han documentat una història pràcticament desapercebuda durant prop de mig segle. L’acte també va comptar amb l’actuació musical de la Coral Sant Jordi de Prats de Lluçanès.

El Telenotícies Vespre de Tv3 va emetre diumenge un reportatge on hi apareix el fill de Roser Fluvià, Enric Fluvià, i les autores del llibre “Roser Fluvià, una pradenca a Ravensbrück”, Anna Gorchs i Roser Reixach.

Podeu veure el reportatge clicant AQUÍ.