L’Ajuntament de Prats de Lluçanès ha celebrat aquest dimecres la primera sessió ordinària del ple municipal del 2023 on s’han tractat diferents qüestions relacionades amb el poble.

El ple ha aprovat per unanimitat la modificació del reglament del servei d’arxiu municipal, també ha donat el vistiplau a la constitució del patrimoni del sòl, amb l’abstenció del RAP. La sessió també ha aprovat declarar com a deserta la licitació del Teatre Orient, amb els vots a favor de Junts i Movem Prats, l’abstenció d’ERC i el vot contrari del RAP.

L’alcalde Jordi Bruch ha explicat que el projecte es tornarà a presentar a licitació pública en els pròxims dies. També s’haurà de realitzar un ple extraordinari per incloure els diners del projecte del Teatre Orient als pressupostos del 2023, que estaran en actiu a partir del mes de febrer. A banda, el ple ha aprovat per unanimitat l’increment salarial del complement específic dels treballadors municipals en un 2,5% respecte al 2022.

El govern municipal ha entrat per urgència dues propostes en l’ordre del dia sobre la modificació de la plantilla del centre de dia de Prats de Lluçanès i l’estabilització de la plantilla de l’escola bressol municipal La Pitota. Les dues propostes han rebut el suport de tots els grups municipals.

Mocions

Per la seva banda, el grup municipal d’ERC Prats ha presentat una moció per a la revisió i aprovació d’un pla de dinamització econòmic a Prats de Lluçanès. El document ha buscat el compromís del ple a desenvolupar els 9 punts següents:

1- Revisar i aprovar un Pla de dinamització econòmic de Prats de Lluçanès

2- Convocar la “Taula per la dinamització econòmica”, oberta a empresaris, comerciants, autònoms, als departaments de promoció econòmica de l’Ajuntament i del Consorci del Lluçanès, a agències d’emprenedoria i innovació, i a tots els grups polítics de l’Ajuntament, per tal que treballi en aquest Pla i en la seva calendarització. Deixar la porta oberta a futures incorporacions per tal de millorar-la.

3- El Pla disposarà de dotacions pressupostàries per desenvolupar accions per promoure l’economia del nostre poble i la nostra comarca.

4- El Pla posarà al centre de l’acció les persones, orientant-lo a un sistema d’Economia per la Vida, i tenint en compte l’economia social i cooperativa.

5- El Pla inclourà mesures fiscals i econòmiques pensant en les persones, famílies (i la seva vulnerabilitat), empreses, autònoms, indústries, treballadors/es, comerç, mercat, habitatge, locals comercials, etc.

6- Es farà una revisió del Pla des de l’òptica de la salut, l’educació, la cultura i l’esport, importants sectors també al nostre municipi.

7- Aquest Pla tindrà en compte tots els agents comarcals implicats i es complementarà amb accions a nivell de Lluçanès amb la complicitat de tots els Ajuntaments i entitats que el formen i que en vulguin formar part.

8- Es faran campanyes informatives a través de mitjans de comunicació i de les xarxes socials per facilitar la divulgació.

9- Fer arribar aquests acords a la població de Prats de Lluçanès, a tots els Ajuntaments del Lluçanès i al Consorci del Lluçanès.

La moció ha rebut el suport de tots els grups municipals de l’hemicicle (Junts per Prats, ERC Prats, Movem Prats i RAP Prats).

Informacions

Un cop finalitzada la part resolutiva, s’ha donat pas a la part de control amb l’apartat d’informacions. Els regidors de cada àrea han exposat diferents temes d’interès a la resta de grups municipals i a la ciutadania.

Per la seva banda, Heribert Grifell, regidor de Participació, ha explicat que properament es realitzaran els dos projectes guanyadors dels pressupostos participatius del 2022: la instal·lació de dues mini deixalleries al poble (5.000 euros) i la construcció d’una tirolina i nous elements al camí educatiu i de lleure de l’Avinguda Rafael Casanova (9.000 euros).

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Festes, Jordi Batriu, ha avançat que els actes per la Festa de Santa Àgata es donaran a conèixer a partir de la setmana que ve. A banda, ha informat que ja s’està treballant en una nova edició del Carnestoltes, que se celebrarà el diumenge, 19 de febrer. El regidor ha indicat que “ben aviat” s’obriran les inscripcions per a les carrosses i comparses.

L’alcalde Jordi Bruch ha explicat que aquest dimecres, des de l’àrea d’Urbanisme, s’han tornat a començar les obres d’arranjament del pas d’aigua de les Torrenteres. A banda, ha informat que durant aquests dies, la brigada municipal està realitzant la poda d’arbres. També ha indicat que sestà redactant un pla d’arbrat i de poda per al poble.

Bruch també ha exposat que les dades del porta a porta a Prats de Lluçanès continuen en “molt bona línia”. Les xifres referents al mes de desembre de 2022 eleven el percentatge de reciclatge fins al 85%.

L’alcalde també ha informat que la presa de possessió del nou regidor Segimon Plans es preveu fer efectiva en el proper ple. La Junta Electoral Central (JEC) no ha fet arribar les credencials perquè aquest dimecres Plans s’incorporés com a relleu de Vanessa Goméz al govern de Prats de Lluçanès.

Des de l’àrea d’Igualtat, Jordi Bruch ha explicat que durant el diumenge de la Festa de Sant Vicenç, hi haurà un punt lila diürn informatiu al poble. A banda, ha informat que s’ha iniciat la fase de redacció del pla d’Igualtat local. Bruch ha assegurat que la taula d’Igualtat ja treballa en els actes del pròxim 8 de març al poble.

El representant de l’àrea d’Esports, Josep Vilà, ha explicat que la brigada municipal canviarà les xarxes del camp de futbol municipal durant la pròxima setmana. Des de la carpeta de Món Rural, Vilà ha indicat que s’està treballant per planificar les actuacions del Pla de Prevenció d’Incendis del 2023.

Montse Juvanteny, regidora d’Acció Social, ha exposat que el Centre de Dia de Prats de Lluçanès està cercant una persona per al servei d’Infermeria. En els pròxims mesos, el centre augmentarà la jornada d’atenció i es passarà a oferir un servei des de les 8 del matí fins a les 8 del vespre. A banda, també es preveu augmentar el servei de fisioteràpia i diversificar l’activitat amb un taller de musicoteràpia i una nova edició del programa Culturament.

El regidor de Joventut, Ferran Chacón, ha valorat la “bona acollida” del Juguem a Prats i de les activitats Valors UP de Nadal amb el taller de skate i tir amb arc, on han participat 25 infants.

Precs i preguntes

Un cop finalitzat l’apartat d’informacions, s’ha donat pas als precs i les preguntes. ERC ha informat que hi ha usuaris de les pistes de tenis que no paguen perquè l’accés a les instal·lacions queda obert o no funciona. Bruch ha respost que les instal·lacions pateixen constantment actes vandàlics que provoquen que l’accés a les instal·lacions no funcioni correctament.

El grup d’ERC també ha denunciat que algú ha arrencat la placa informativa sobre les fosses comunes de la Guerra Civil que hi ha a Sant Sebastià. Bruch ha dit que aquest mateix dijous es mirarà de solucionar.

Des d’ERC i RAP Prats han qüestionat que es cobri entrada a l’espectacle infantil i familiar “Ondina” de la Festa Major de Sant Vicenç. El regidor de Festes, Jordi Batriu, ha defensat que tothom ha de contribuir al pagament d’espectacles de qualitat. A més, ha afegit que l’Ajuntament atendrà qualsevol família que no pugui assumir els costos de l’entrada.

ERC també ha proposat que la nova tirolina que s’ha d’instal·lar a l’Avinguda Rafael Casanova sigui “inclusiva” per a persones amb diversitat funcional. Des del govern s’ha dit que s’informarà sobre la possibilitat que així sigui.

Des de RAP Prats han exposat la preocupació d’alguns veïns i veïns de Prats de Lluçanès pel “retard” de l’arribada de l’ambulància en serveis d’urgències i ha instat l’Ajuntament a “pressionar” els òrgans corresponents per revertir-ho. A més, ha demanat sobre com avancen el procés per canviar el nomenclàtor d’alguns carrers, la millora del camí de les escoles en bicicleta i com es desenvolupa la moció aprovada al ple municipal contra l’amiant a Prats de Lluçanès.