El ple de l’Ajuntament de Prats va aprovar aquest dimecres les ordenances fiscals per al 2018. L’alcalde, Isaac Peraire, va explicar que “després de la secsejada que vam fer fa dos anys, enguany són unes ordenances de continuïtat”. Per tant, l’IBI, l’IAE, l’impost de circulació és congelen. Tampoc es modifiquen el preu de les llicències de taxi, de comunicació d’obres, o de l’escola bressol, la piscina municipal o les pistes de pàdel.

La taxa que tampoc es toca la taxa d’escombraries. Aquesta taxa està congelada des del 2013, i pot seguir sent així gràcies a la implementació del Porta a Porta. Per això, l’alcalde, Isaac Peraire, i la regidora de medi ambient, Glòria Borralleras, van felicitar a tots els ciutadans de Prats de Lluçanès pels bons resultats assolits després d’1 any de la implementació del nou sistema de recollida de residus.

L’entrada de vehicles o de construcció s’hi han afegit detalls segons les necessitats actuals i per altra banda, s’ha rebaixat el preu de les parades al mercat i a les parades de fires. Augmenta un 3% la quota del SAIAR, el Centre de Dia Bonasort, que no s’actualitzava des del 2013, i que vénen determinades per la millora de serveis i l’augment de capítol de personal.

El grup de l’oposició, el PDeCAT, va explicar que pel seu gust, l’IBI, després de les actualitzacions del cadastre i els augments dels dos últims anys, aquest any s’havia d’haver pogut baixar una mica. La mateixa opinió van tenir davant del preu de la taxa de recollida d’escombraires, per fer “una aclocada d’ull a la gent, un premi per la tria ben feta”. La regidora de medi ambient, Glòria Borralleras, va explicar que això no s’ha pogut fer perquè el cost de la recollida s’encareix un 2,5%, i que els retorns econòmics no arriben fins a mitjans d’any, i per tant, encara no es coneix la xifra d’aquests.

Alhora, el Partit Demòcrata, també va demanar la gratuïtat del servei de la piscina pels majors de 65 anys, petició que va ser resposta per l’alcalde dient que “la discriminació la fem per raó econòmica, no d’edat. Volem que ningú quedi fora per qüestió econòmica, per això hem posat les eines”. Les ordenances es van aprovar amb els 6 vots a favor del grup d’Esquerra Republicana, de l’equip de govern, i els 5 vots en contra del Partit Demòcrata.

Nous ajuts per a la creació i modernització d’establiments comercials

El ple també va aprovar les bases de la subvenció i foment d’ocupació, la convocatòria per als ajuts a creació de nous establiments comercials i per a la modernització de locals comercials.

Són tres tipus d’ajuts al teixit econòmic local en diferents àmbits. Per una part, l’ajuda a empreses que creïn ocupació, que es desenvolupa des de l’any passat. A més d’aquesta línia, s’hi afegeixen dues convocatòries més, per ajuts a promoure la implantació de nous establiments i l’ajut a empreses que volen modernitzar els seus negocis per impulsar l’activitat econòmica. Aquests ajuts vénen dotats d’una partida de 5.000€.

Les bases i les propostes han estat supervisades per la taula de Dinamització Econòmica. El dia 7 de novembre s’explicaran en un acte públic aquestes noves convocatòries.

El Partit Demòcrata va celebrar l’ampliació de les noves convocatòries, i les noves convocatòries van prosperar per unanimitat.

Un ple marcat per la situació nacional

El ple de Prats de Lluçanès va ser unànime amb la presentació i aprovació de mocions. Se’n van presentar quatre, totes de caràcter nacional.

La primera que es va llegir va servir per condemnar la brutalitat policial de l’estat a Catalunya. La moció acorda “mostrar la solidaritat de l’Ajuntament de Prats amb els municipis afectats pels danys provocats per la violència policial i les persones que han resultat ferides”. La moció també aprova “Exigir la dimissió de tots els càrrecs polítics implicats en l’exercici de la violència de l’Estat, declarar persona non grata a Enric Millo i exigir la retirada immediata dels efectius policials dels cossos de l’Estat.”

La segona moció va mostrar l’agraïment i felicitació al poble de Prats per la defensa del col·legi electoral i les urnes durant la jornada de l’1 d’octubre, i va acordar posar el nom de “Sala de l’1 d’octubre” al local on es van procedir la votació i “Plaça de l’1 d’octubre” a l’antiga plaça de Can Claus, deixant constància el nom antic.

Exigir la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, declarar la vulneració de les llibertats de les persones, denunciar la manca de separació de poders a l’Estat espanyol i demanar a les institucions europees que no continuïn girant l’esquena a Catalunya davant les accions pròpies d’una dictadura. Aquests van ser els acords aprovats en la tercera moció.

Per últim, també es va aprovar la moció proposada per l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència per aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya i manifestar el suport al Govern de Catalunya i al Parlament per fer efectiu el mandat popular del passat 1 d’octubre.

Festes locals, modificació de crèdit o avançament del POUM

El ple ordinari del mes d’octubre també va tractar altres temes. Per una banda, es va aprovar les festes locals del 2018. Aquestes seran els dilluns 22 de gener i 25 de juny. També va tirar endavant l’increment salarial de l’1% del complement específic per a les retribucions del personal municipal o l’aprovació de l’encomana de la gestió a l’Agència Tributària de Catalunya sota el programa d’homogeneïtzació de processos i mecanismes interns de tramitació de tributs i cotitzacions. També es va aprovar el text refós del POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).

Un altre dels punts que es va aprovar, però en aquest cas només amb els vots a favor de l’equip de govern, va ser una nova modificació de crèdit. Aquest punt modifica i reorganitza partides per noves subvencions rebudes o per canvis en determinats capítols.

Pel partit de l’oposició, aquestes modificacions de crèdit mostren una manca de previsió de l’equip de govern, i es van abstenir.

Al torn de precs i preguntes, el Partit Demòcrata va demanar pel resultat del concurs de jardineria i fisioteràpia, el nou sistema de neteja viària, l’inici de curs de l’escola bressol, la cobertura telefònica, l’estat del mercat i pel pla de mobilitat.

Podeu veure el ple en aquest enllaç.