El passat dimecres dia 26 d’abril es va celebrar el Ple Ordinari a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès. 

Després d’aprovar l’acta del ple ordinari anterior i donar compte dels decrets d’alcaldia i les juntes de govern, un dels primers punts de l’ordre del dia que van sotmete a votació va ser el canvi de nom de grup munipal de l’antiga Convergència i Unió. A partir d’ara, el grup de l’oposició a l’Ajuntament de Prats passa a dir-se Grup municipal de Partit Demòcrata “PDeCAT”.

El següent punt de l’ordre del dia fou la votació per la firma del conveni d’adhesió del servei de neteja viària de Prats al contracte existent entre l’Ajuntament i el Consell Comarcal d’Osona i l’empresa Recollida de Residus d’Osona. L’Ajuntament de Prats té encomanat al Consell Comarcal d’Osona, a través de l’empresa Recollida de Residus d’Osona, SL, el servei de recollida selectiva de multiproducte a tot el terme municipal de Prats, així com la recollida selectiva del vidre, de la fracció resta, el servei de deixalleria mòbil i el servei de caixa d’andròmines. Amb l’aprovació d’ampliació d’aquest conveni, RRO es farà càrrec de la neteja viària de tot el municipi i el transport a planta dels residus provinents d’aquesta activitat. Aquest punt de l’ordre del dia es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció del grup de l’oposició. En aquest punt, l’alcalde Isaac Peraire va aprofitar per explicar la reestructuració de la brigada municipal i les seves tasques.

També s’aprovà la delegació del servei de teleassistència al Consorci d’Osona de Serveis Socials amb els vots a favor de totes les regidores i regidors. El pagament del preu públic per la gestió i cobrament del servei s’efectuarà a través del Consorci del Lluçanès.

Un altre punt de l’ordre del dia va ser la declaració de convocatòria d’una plaça d’adminstratiu per l’Ajuntament de Prats, degut a que el pròxim mes de setembre una funcionària que actualment ocupa aquest lloc de treball ha manifestat la volutat de jubilar-se. Davant la necessitat de cobrir aquesta plaça d’administratiu, donat que no hi ha una disminució de les tasques administratives i per tal d’assegurar la correcta prestació d’aquest servei, tots els regidors van votar-hi a favor.

Atès que han finalitzat les obres del nou equipament d’estacionament de caravanes i autocaravanes a la zona de l’antiga discoteca, i que aquest servei està disponible des del passat 12 d’abril, es va procedir a la votació per tal d’aprovar l’ordenança per l’estacionament d’aquests vehicles i el preu públic del subministrament elèctric i d’accés als lavabos, que està fixat a 1€ per cada dues hores d’utilització del servei. La regidora de Promoció del municipi,Montserrat Juvanteny, va aprofitar per comentar que els primers usuaris que han utilitzat les instal·lacions han quedat satisfets amb la ubicació i els serveis que aquest ofereix. Jordi Bruch, de PDeCAT, va replicar a la regidora argumentant que la situació d’aquesta àrea d’autocaravanes, al seu entendre, no era la millor degut a la proximitat amb les granges. No obstant, tots els regidors van votar-hi a favor.

Amb les obres d’urbanització del sector PP2-Cal Dama Fase 3, que estan avançant a bon ritme, es va sotmetre a votació l’aprovació inicial de la imposició de quotes urbanístiques a les diferents parcel·les de la zona afectada. La recaptació d’aquestes quotes es portarà a terme en dos terminis i una liquidació definitiva, el primer a l’inici dels treballs, el segon quan es disposi al menys d’un 50% dels treballs realitzats i la resta al finalitzar les obres d’urbanització. Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern i els vots en contra del grup de l’oposició.

El següent punt de l’ordre del dia fou l’aprovació d’expedient de modificació de crèdit núm. 2/2017. Algunes de les ampliacions són degudes a l’augment de la consignació de plans d’ocupació de Cultura i de Joventut, despeses extres en aplicacions informàtiques (per la implantació del sistema d’expedients electrònics E-SET), instal·lació de fonts d’aigua a l’Escola Lluçanès o la previsió de fons per la construcció de la nova rotonda de l’entrada de Prats, així i com factures de l’any 2016 que el passat Ple ja va reconèixer. El grup de l’oposició va votar en contra d’aquest punt, denunciant una vegada més “la falta de previsió” de l’equip de govern.

L’aprovació del conveni de col·laboradió entre l’Ajuntament i el Consorci del Lluçanès pel canvi de titularitat de l’Escola de Música Josep Cirera i Armengol, que a partir d’ara passarà a ser l’Escola de Música i Arts del Lluçanès, d’àmbit comarcal, es va votar a favor per part de tots els regidors.

Un dels punts de l’ordre del dia que va generar més debat va ser l’adjudicació de les obres del futur Hotel d’EntitatsJordi Bruch va tornar a exposar que l’import d’aquestes obres és massa elevat per un poble com Prats. Isaac Peraire, que va explicar el procediment i va anunciar una reunió oberta el dia 11 de maig per explicar-lo, va replicar dient que un nou equipament com aquest, amb la dimensió i els metres que té, cal que es faci amb un projecte fet sense fer pedaços. Després de guanyar el concurs públic, es van adjudicar aquestes obres a l’empresa Construccions Beravi SL, per un import final de 367.409,39€ (impostos inclosos) i una previsió de durada de sis mesos i mig. Es va aprovar aquesta adjudicació amb els vots a favor de l’equip de govern i els vots en contra de l’oposició.

Un cop acabada la part resolutiva, es van presentar les següents mocions:

ERC

– Moció per la sobirania energètica. Es va aprovar amb tots els vots a favor. Aquesta moció aposta per la utilització d’energies renovables, amb un control públic del mercat energètic, lliure d’oligopolis i amb u sistema de preus just, equitatiu, competitiu, sostenible i transparent.

– Moció referent a la reinversió del superàvit a l’administració local per a la millora de serveis públics i l’execució d’inversions prioritàries. S’insta al Govern de l’Estat que autoritzi que els ajuntaments puguin reinvertir els superàvits de la liquidació del pressupost 2016 sense que aquesta reinversió computi en els càlculs per al compliment de la regla de la despesa ni l’estabilitat pressupostària. També es demana que els ajuntaments amb un endeutament inferior al 60% sobre els ingressos corrents, puguin utilitzar el romanent de tresoreria per a l’execució d’inversions prioritàries. Aquesta proposta es va votar amb els vots a favor de tots els regidors.

PDeCAT

 Moció a favor de l’estudi i la construcció d’unes lletres identificatives del nostre poble, visibles desde la costa de Lurdes. La intenció del grup de PDeCAT és l’estudi de la construcció d’un cartell amb lletres fetes de forja, i que aquesta activitat es faci durant la Fira de Sant Jaume o bé la Fira de Santa Llúcia. L’equip de govern hi ha votat pel fet de que aquest model de cartell i d’activitat de forja ja el porten a terme a Alpens des de fa molts anys, amb la Fira de la Forja que es celebra bianualment. Montserrat Juvanteny ha afegit que des del consistori ja s’està treballant per aconseguir una senyalització adient pel poble de Prats.

– Moció de rebuig a la sentència del TSJC que inhabilita Mas, Ortega i Rigau. Els dos grups hi han votat a favor. Abans, però, el grup d’ERC ha demanat afegir a la proposta que no es limiti a la condemna de Mas, Ortega i Rigau, sinó que el rebuig sigui per qualsevol sentència que inhabili a quealsevol càrrec pel fet de donar suport al referèndum d’autodeterminació de Catalunya.

A l’apartat d’informacions, Isaac Peraire ha comentat el bon equilibri econòmic de l’exercici 2016, amb un romanent de tresoreria de 650.022€ i tant sols un 3,58% d’endeutament. Anna Plans, regidora de Comunicació, s’ha referit a la revalidació del Segell Infoparticipa que premia la transparència de les administracions locals (més informació). També s’ha referit a la trobada de casals de la gent gran que es va celebrar aquesta setmana a Santa Eulàlia de Riuprimer. Montserrat Juvanteny, regidora de Promoció, ha donat tota la informació de la nova àrea d’autocaravanes (més informació) i Jordi Bruch de PDeCAT ha tornat a qüestionar l’emplaçament d’aquesta. Glòria Borralleras, regidora de medi ambient, ha donat les dades de la recollida Porta a Porta (82% de recollida selectiva i 18% de rebuig), diferenciant els residus d’ús domèstic i els residus d’ús industrial. Borralleras també ha parlat de l’estat del campanar de l’Església Parroquial, dient que l’Ajuntament farà costat al biscat per qualsevol actuació que es decideixi fer.

Al torn de preguntes, Jordi Bruch ha parlat també de l’estat del campanar i ha demanat que l’Ajuntament ajudi a buscar finançament per rehabilitar-lo, posant d’exemple el cas d’Olost. També ha demanat quin serà el format del Tasta Qmarca d’enguany i ha demanat explicacions sobre la Festa de Sant Joan i els Elois, per tal de saber si la programació ja està tancada i si s’han adjudicat el servei de barres.

Jesus Cañas, cap de llista pel Partit Popular de Prats des del públic, ha demanat a l’alcalde com està la permuta del Cafè Orient, ha recriminat al PDeCAT que no convidéssin a l’alcalde Isaac Peraire a la xerrada que va fer Artur Mas a Prats, ha demanat explicacions pels pressuposts de les festes de Sant Joan i el Elois i ha felicitat a l’equip de govern pel resultat de les obres del Carrer Major, entre d’altres qüestions.

Referent el Carrer Major, es va informar que el dimecres dia 3 de maig al vespre hi ha reunió oberta als veïns.

Us recordem que podeu consultar les actes dels plens anteriors al següent apartat de la pàgina web:

http://www.pratsdellucanes.cat/web/index.php/l-ajuntament/actes-del-ple-municipal

Vídeo del Ple celebrat el 26 d’abril de 2017: