Prats de Lluçanès ja ho té tot a punt per celebrar una nova edició de la Fira de Santa Llúcia. Enguany, serà el pròxim 8, 9 i 10 de desembre, i tindrà com a tema central la transhumància al Lluçanès. L’Ajuntament de Prats de Lluçanès ha organitzat un ampli programa d’activitats, amb la pagesia, el territori i la cultura com a grans protagonistes. Podeu consultar la programació completa en aquest enllaç.

El programa començarà el divendres 8 de setembre, a les 6 de la tarda, a la Sala Cal Bach, amb la jornada tècnica “Lluçanès terra de transhumància”. El regidor de Fires, Heribert Grifell, presentarà la jornada. Seguidament, a ¼ de 7 de la tarda, es projectarà el documental “Els camins seran sempre nostres, transhumància pel Camí ramader de Marina” de Pep Ulldemolins.

A continuació, a les 7 de la tarda, es farà la xerrada sobre “La transhumància com a modelador del territori”, a càrrec de Daniel Giraldo de l’associació Manou. A 2/4 de 8 de la tarda tindrà lloc la cloenda de la jornada amb Manel Armengol, director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. En acabat, hi haurà un petit refrigeri per a tothom.

Per participar en la jornada, cal inscriure’s prèviament de manera gratuïta al següent enllaç.

A les 9 del vespre, la programació es traslladarà a la Sala Polivalent Municipal, amb l’espectacle de circ “Nus” de Cèlia Marcé Oller. L’obra narra l’experiència personal d’una pèrdua a partir de la poesia, la imaginació i tocs d’humor per visibilitzar, sense complexos, el dol i diverses maneres de transitar-lo. Entrades anticipades a la venda (5€) a l’Ajuntament o a entrades.pratsdellucanes.cat

El dissabte 9 de desembre, a les 10 del matí, als jardins de cal Bach, es farà l’activitat de neteja de l’espai de la Font de les Coves. Es començarà amb un esmorzar als jardins de Cal Bach per a tots els participants i, seguidament, se sortirà caminant fins a la Font de les Coves, on es portarà a terme la neteja de l’espai. Inscripcions prèvies a fires@pratsdellucanes.cat. Es recomana inscripció prèvia, però també s’admetran inscripcions el mateix dia de l’activitat. Es facilitaran guants i bosses als participants.

El diumenge 10 de desembre, el dia central de la Fira de Santa Llúcia, l’activitat començarà des de primera hora del matí, a 2/4 de 9, amb l’esmorzar de fira a la Roca Xica, a un preu de 2€. Durant tot el matí, al mateix lloc, hi haurà la tradicional mostra de bestiar equí, oví, boví i aviram de Nadal i maquinària agrícola, amb demostracions de ferrar cavalls i de creació d’escultures amb motoserra.

Paral·lelament, al centre del poble, hi haurà la zona de parades d’artesans i firaires de proximitat, botigues al carrer, mercat setmanal i la mostra d’entitats. A la plaça de l’Església, hi haurà el Mercat de Nadal.

A partir de les 12 del matí, davant del monument de Rafael Casanova i de l’aparcament de Cal Pelut, es faran les passejades gratuïtes per la Fira amb carro.

Els actes de la Fira de Santa Llúcia tancaran el dimecres 13 de desembre amb la missa en honor a Santa Llúcia, a les 11 del matí, a l’ermita de Santa Llúcia.

15è Festival Itineràncies

A banda de la tradició i la pagesia, la cultura també esdevindrà un eix central de la programació de la Fira. El mateix diumenge de la Fira es podrà gaudir de quatre propostes d’arts escèniques al carrer. La primera a 2/4 de 12 del matí, a la plaça Nova, amb l’espectacle participatiu “Sienta la cabeza” de Fafá Franco. La segona proposta serà a les 12 del migdia, als jardins de Cal Bach, amb l’espectacle de dansa “Hem de parlar” de Vero Cendoya. La tercera proposta es farà als jardins de Cal Bach, amb l’espectacle de circ, dansa i humor “Ramat simfònic” de Moon Ribas i Quim Girón. En aquest espectacle és necessari inscriure’s prèviament a l’Ajuntament o al correu cultura@pratsdellucanes.cat. Per últim, l’espectacle de música i poesia “Destil·lacions” amb Marta Millà, Anna Subirana, Montse Castellà i Rosa Martí, posarà punt final al Festival, a les 6 de la tarda, a l’Espai.

Exposició “Pastors del Lluçanès”

En el marc de la Fira de Santa Llúcia, la sala de Cal Bach acollirà l’exposició “Pastors del Lluçanès”. Es tracta d’un recull d’imatges de Montse Rocadembosch. Es podrà visitar del 4 al 17 de desembre, de dilluns a divendres, en horari d’oficina de l’Ajuntament (de les 8 a les 3 de la tarda), i els dissabtes i diumenges de les 10 del matí a les 2 de la tarda.

Inici de la campanya de Nadal de l’UBIC

La Fira de Santa Llúcia serà l’esdeveniment on la Unió de Botiguers i Comerciants de Prats de Lluçanès donarà el tret de sortida a la campanya de Nadal. Del 9 de desembre al 5 de gener es repartiran 1.500 € en premis entre les persones que comprin als establiments del municipi adherits a l’associació. Se sortejaran 2 premis de 500 € i petits premis sorpresa valorats en 500 € per gastar en el moment de la compra.