Diumenge 11 de desembre se celebrarà una nova edició de la centenària Fira de Santa Llúcia de Prats de Lluçanès. S’ha preparat una programació amb la pagesia, el territori i la cultura com a grans protagonistes. Podeu consultar la programació completa en aquest enllaç.

La jornada de la Fira començarà amb el tradicional esmorzar de pagès a la Roca Xica. Durant tot el matí, al mateix espai, hi haurà la mostra de bestiar equí, oví, boví i aviram de Nadal i maquinària agrícola, així com la demostració de ferrar cavalls o la demostració d’escultures amb motoserra.

El regidor de Fires, Josep Vilà, explica que enguany es continua visibilitzant la pagesia, tot potenciant la participació de productors i productores del territori, així com diferents propostes culturals, en el marc del Festival Itineràncies d’Hivern.

El centre del poble s’omplirà de parades d’artesania, firaires i entitats. I a partir de les 12 del matí, davant del monument de Rafael Casanova i de l’aparcament de Cal Pelut, es podran fer les passejades gratuïtes per la Fira amb carro, a càrrec dels Carreters del Lluçanès.

Un any més, coincidint amb la Fira tindrà lloc una jornada tècnica, enguany centrada en el repte de l’aigua pel futur agrari immediat del Lluçanès. Serà divendres 9 de desembre, a partir de les 6 de la tarda a l’Espai. A ¼ de 7 de la tarda, presentació dels estudis estratègics de canvi climàtic per al sector agrari dut a terme per l’Espigall. A ¼ de 8 de la tarda, tècniques agrícoles de retenció d’aigua. Cultius en línia clau, maneig holístic i agricultura regenerativa. Sergi Caballero de la Cooperativa Mas Les Vinyes i el cercle agroalimentari de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. A 3/4 de 8, Cal Pauet, producció de cicle tancat de cereals, adobs verds i carn de xai. Recuperació de varietats antigues i cultius de sembra directa. Inscripcions gratuïtes a: ruralcat.gencat.cat/inscripcionspatt. Per a més informació: 93 888 00 50 sdr@consorci.llucanes.cat.

El dissabte previ a la Fira, dia 10 de desembre, a 2/4 de 12 del matí, des de Cal Bach, s’iniciarà la visita guiada pels murals de la ruta Artimur amb Ana Manaia, coordinadora de Bmurals i responsable de producció d’Artimur Osona.

I a les 7 de la tarda, a l’Espai, projecció de la pel·lícula Alcarràs de Carla Simón, guanyadora de l’Ós d’or al Festival de Cinema de Berlin 2022.

A més, també s’engegarà la Campanya de Nadal de la Unió de Botiguers “Fes GRAN el Nadal al PETIT comerç local”. La Unió de Botiguers de Prats de Lluçanès premia les teves compres nadalenques sortejant 2 premis de 500€ i una panera que s’exposarà en un local buit del municipi.

Cultura i Festival Itineràncies

A banda de la tradició i la pagesia, la cultura també esdevé un eix central de la programació de la Fira. El mateix diumenge de la Fira es podrà gaudir de tres propostes d’arts escèniques al carrer. La primera a 2/4 de 12 del matí, als Jardins de la Farmàcia Vella (Entrada carrer Orient), amb la proposta ‘La Inauguració’ de Cia. Les Kakofónikas, un espectacle hilarant, ple d’humor, irreverent i divertit. La segona proposta arribarà a 2/4 d’1 del matí, a la Plaça Vella, amb l’espectacle de circ ‘Idiòfona’ de Joan Català.

El Festival tancarà a les 6 de la tarda, a l’Espai, amb l’espectacle ‘C.U.L  Col·lecció d’Universos Latents’ d’Escarlata Circus, un espectacle d’objectes que ens ajudarà a aprendre a ser crítics, transformar camins i fer un món més just, sostenible i íntegre. Espectacle per adults. Edat recomanada a partir de 10 anys. Reserva d’entrades a l’ajuntament de Prats de Lluçanès o al web entrades.pratsdellucanes.cat. Preu 5 euros. Aforament limitat a 40 persones. Si hi ha més reserves, es farà un segon passi a les 7 de la tarda.

Mercat de Nadal amb productes de proximitat

Coincidint amb Santa Llúcia s’inaugurarà la quarta edició del Mercat de Nadal que tornarà a omplir d’ambient nadalenc el centre del poble. Estarà format per productors i elaboradors de proximitat i botigues del poble i s’estendrà també el cap de setmana del 17 i 18 de desembre.

Durant tot el dia de la Fira, vota l’aparador que més t’agrada. Participar-hi té premi: La Unió de Botiguers sorteja un premi de 500€. Trobaràs les butlletes per votar als establiments participants i a l’estant de l’Ajuntament.

A més, durant dissabte i diumenge, de 10 a 2 del migdia, a la Sala de Cal Bach es podrà veure l’exposició de Talles de Fusta. Fins el 6 de gener també es podrà gaudir de la 4a mostra de pessebres als locals buits del carrer Major.

Servei de canguratge gratuït

Com a novetat, i amb l’objectiu d’afavorir la conciliació familiar durant els actes de la Fira, l’Ajuntament oferirà servei de canguratge gratuït durant la jornada tècnica del dissabte dia 10, a la projecció de la pel·lícula Alcarràs, durant el matí de la Fira i a l’espectacle del Festival Itineràncies ‘C.U.L  Col·lecció d’Universos Latents’ d’Escarlata Circus. Adreçat a infants de 0 a 14 anys. Inscripcions a pratsdellucanes.cat/serveis fins dijous 8 de desembre.