Aquest dilluns, 18 de setembre, s’ha posat en marxa el projecte de la banda/orquestra escolar per a alumnes de 3r i 4t dels centres d’educació primària de Prats de Lluçanès, les escoles Lluçanès i FEDAC, coordinat per l’EMAL (L’Escola de Música i Arts del Lluçanès).

Aquest nou projecte té com a objectiu principal l’accés de l’alumnat a la pràctica instrumental de manera experiencial, participativa i democràtica a través de sessions que es desenvoluparan a les escoles d’educació primària dins de l’horari lectiu.

A l’escola Lluçanès hi participen un total de 38 alumnes, repartits en dos grups de 16 persones cadascun, que tocaran el saxo i el clarinet. A l’escola FEDAC, el nombre d’alumnes participants és de 15, i s’agrupen en un sol grup que tocarà la trompeta, el trombó i el clarinet.

L’alumnat participant rep l’acompanyament d’un professor/a de l’EMAL i un mestre/a especialista de música. Les classes tenen una durada d’una hora setmanal per a cada grup, i s’allargaran durant tot el curs. El projecte té una durada de dos anys per a l’alumnat de 3r i un any per a l’alumnat de 4t.

A partir de la pràctica instrumental conjunta es treballen i potencien valors com el respecte, la tolerància, l’autonomia, la interdependència i el treball en equip. El projecte representa una oportunitat per reforçar positivament la imatge col·lectiva del grup i potenciar l’autoestima dels infants participants. Alhora, vol ser una eina que contribueixi al desenvolupament de competències socials i relacionals dels nens i nenes.

Coordinació d’agents implicats

Pel correcte desenvolupament del projecte es treballa conjuntament amb les escoles i l’EMAL. Per una banda, hi haurà coordinació amb els tutors de les classes on es desenvolupa el projecte i també amb l’equip directiu dels centres. La intenció és compartir objectius, fer seguiment, valoració i avaluació de tot el treball que es va realitzant, i l’organització i planificació d’activitats conjuntes: concerts, col·laboracions, etc.

Per una altra banda, el projecte contempla treballar i implicar el professor/a especialista de música, ja que estarà a l’aula com un/a professor/a més a fi de garantir un treball continuat i transversal. La banda escolar tindrà coordinació i s’articularà amb l’Escola de Música i Arts del Lluçanès (EMAL), de manera que la banda podrà participar d’activitats conjuntes amb altres propostes de l’EMAL.

L’EMAL també serà clau per poder donar resposta i possibilitat de continuïtat individual als participants que ho desitgin, amb la possibilitat d’inscriure’s als diversos programes educatius que l’Escola de Música i Arts contempla als municipis del Lluçanès. Finalment, el projecte pretén coordinar-se, també, amb els projectes similars que puguin sorgir o que actualment s’estiguin portant a terme, com el cas de Perafita, dirigit per l’EMAL, i a Alpens, que s’assumeix íntegrament des del mateix centre.

El projecte compta amb el recolzament de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, que ha assumit el cost econòmic del professorat; la Fundació Doctor Grau, que ha fet la compra dels instruments; les escoles participants, que han coordinat la proposta, i l’EMAL, que s’ha encarregat de la direcció artística del projecte i de la coordinació general.

Alumnes de l’escola Lluçanès durant la primera sessió del projecte. Ajuntament de Prats de Lluçanès
Alumnes de l’escola FEDAC amb els seus nous instruments musicals. Ajuntament de Prats de Lluçanès

L’alcalde, Jordi Bruch; la primera tinent d’alcalde, Montse Boladeres; la regidora d’Educació, Rosa Vilà; el regidor de Cultura, Jordi Batriu; la directora de l’EMAL, Rosa Rodríguez; les direccions de les escoles participants; representants de la Fundació Doctor Grau i la tècnica de l’àrea d’Educació i Cultura de l’Ajuntament, han seguit de prop l’estrena del projecte, aquest dilluns.

Representants de l’Ajuntament, les escoles participants i la Fundació Doctor Grau. Ajuntament de Prats de Lluçanès