Prats commemorarà un any més Santa Àgata amb diversos actes culturals del 5 al 9 de febrer i la celebració de les Xeres de Santa Àgata, el 2n Festival de Foc i Llum del Lluçanès per rememorar el 5 de febrer de 1714, dia de Santa Àgata, quan les tropes de Felip V van cremar per primera vegada el municipi de Prats de Lluçanès, i van provocar grans pèrdues i la fugida de moltes de les famílies que hi habitaven. Podeu consultar tots els actes previstos aquí.
Després de la bona acollida del primer Festival de les Xeres, la Casa de l’Heura, entitat organitzadora de l’esdeveniment, aposta un any més per transformar el dissabte 8 de febrer els espais singulars del poble amb una trentena d’exposicions o xeres vinculades a la llum, el foc, l’art efímer, la música i les paraules. Consulteu horaris i programació completa al web: www.xeres.cat.
D’altra banda, divendres 7 de febrer, a les 8 del vespre, a la Sala de Cal Bach, tindrà lloc la inauguració de l’exposició Arteguillotina “Obra gràfica contra la monarquia” a càrrec de La Casa de l’Heura. Es podrà visitar fins el 23 de febrer al mateix espai. A continuació, es presentarà el llibre: “Terra Cremada” a càrrec d’Oriol Falguera i pica-pica amb cervesa “Terra Cremada”.
Altres actes culturals inclosos dins la programació són la mostra de repics de campanes amb els campaners de les Borges Blanques del dissabte 8 de febrer a les 11 del matí a la plaça de l’Església o les visites guiades al campanar de l’església parroquial del diumenge 9 de febrer a les 10, les 11 i a la 1, a càrrec de la historiadora Roser Reixach. Les persones interessades han d’inscriure’s al correu electrònic lacasadelheura@gmail.com o a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès.
Dia 5 de febrer, repic de campanes
Dimarts 5 de febrer, dia de Santa Àgata, a les 12 del migdia tindrà lloc el tradicional repic de campanes a la plaça de l’Església per commemorar la primera crema del poble per les tropes de Felip V fa 306 anys.
El mateix dia, a les 9 del vespre, la sala d’Actes de l’Espai acollirà el gran esdeveniment cinematogràfic “El Lluçanès, tradicions i costums”. Un recull d’una quarantena de pel·lícules curtes i inèdites de Prats de Lluçanès i comarca, filmades en 8 i súper 8 pel Ramon Boladeres “Rambol” els anys 60 i 70. L’acte està organitzat per la Comissió Any Rambol.
Coca de Santa Àgata
Fa 6 anys que es va recuperar la Coca de Santa Àgata a Prats de Lluçanès, una massa assaonada a base de mel, avellanes, ametlles, nous i figues que es menja amb motiu de la Diada que recorda la crema del poble. La coca l’elaboren diversos elaboradors artesanals del poble.