Prats de Lluçanès esdevindrà l’escenari de la 3a edició de la Contrapassada, l’aplec de colles que ballen contrapassos de Catalunya. La trobada serà el proper dissabte 15 de setembre a partir de 2/4 d’11 del matí a la plaça Vella de Prats i comptarà amb colles vingudes d’arreu del territori i amb música en directe. Els contrapassos que es ballaran seran: el Contrapàs de Prats de Molló, el Contrapàs de Sant Genís de Palafolls, el Contrapàs de Moià, el Contrapàs de Prats de Lluçanès i el Contrapàs Llarg de Ripoll, el Contrapàs Llarg de Banyoles i el Contrapàs Cerdà de Ripoll, aquests tres últims ballats per la colla de Ripoll.
Durant la mostra dels respectius contrapassos, es ballaran sardanes. I al finalitzar es farà una ballada participativa oberta a tothom. Entre les cobles participants, es comptarà amb la presència de la Cobla Sabadell, la Cobla Mínima i el Grup Orquestral de Prats de Lluçanès.
La trobada clourà amb un dinar popular als Jardins de Cal Bach a les 2 del migdia. Els tiquets del dinar es podran comprar anticipadament a l’Ajuntament, per un preu de 8€ els adults i 6€ els nens.
L’aplec organitzat per l’entitat Dansa i Tradició i l’Ajuntament de Prats, vol ser una oportunitat d’apropar el públic a la gran varietat de contrapassos existents avui al nostre territori i a la vegada de valorar-lo i preservar-lo com un element folklòric més del patrimoni cultural català.
Per aquest motiu, a banda de la ballada, el divendres 14 de setembre es farà una xerrada sobre l’expansió i decadència del ball, amb les possibles circumstàncies que el van arraconar i la seva progressiva substitució, en alguns indrets, per la sardana. La conferència “Del rest a la rotllana: història del contrapàs i la sardana” a càrrec del músic i expert en contrapassos, Carles Mas es farà a “l’Espai” a les 9 del vespre.
Com va néixer la Contrapassada?
Fins a començaments del segle XX, el contrapàs va ser un dels balls més representatius de Catalunya. Per diferents circumstàncies es va anar perdent a moltes poblacions i actualment són poques les que gaudeixen d’aquesta important mostra patrimonial, entre elles Prats de Lluçanès.
Per tal d’impulsar i divulgar el ball, l’any 2014, Carles Mas va impulsar la 1a Contrapassada a Ripoll. La primera edició va servir per recuperar el Contrapàs Llarg de Ripoll, que feia aproximadament un segle i mig que no es ballava. El 2016 es va fer a la mateixa població i va ser llavors quan es va proposar a Prats de Lluçanès que n’agafés el relleu.
Consulta el programa de la 3a Contrapassada aquí.