L’any commemoratiu dedicat a Ramon Boladeres, més conegut com a Rambol, va començar el passat divendres, 5 de febrer, amb la presentació d’alguns dels actes previstos per la Comissió Any Rambol a la Sala de Plens de Cal Bach i en què hi van assistir prop d’un centenar de persones.

A l’acte, que podeu veure en aquest vídeo, es va presentar el primer certamen de fotografia dedicat al fotògraf pradenc dins d’aquest cicle commemoratiu que finalitzarà el proper 23 d’agost de 2017, quan es compliran 25 anys de la seva mort.

Rambol, que va estar vinculat a grups de resistència i a moviments culturals catalanistes estant sempre al davant dels grup d’opinió i d’accions de sensibilització durant els anys de postguerra, va ser detingut el 1953 a Barcelona; l’any 1959 fundà el grup Joventut i Cultura i fou membre de l’Assemblea Democràtica del Lluçanès. Més tard, el 1977, va ser candidat a diputat per Estat Català i l’any 1979 formà part de la candidatura independent Acció Municipal Democràtica obtenint el càrrec de regidor de cultura de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès en les primeres eleccions municipals de la democràcia al nostre poble.

Com a fotògraf destaca la seva trajectòria a la Gran Enciclopèdia Catalana on treballà i col·laborà intensament entre el 1969 i el 1980. Seguí el 1981 a la Gran Geografia Comarcal de Catalunya i per a la Catalunya Romànica fins el 1985. Després, el 1986 col·laborà ambFrancesc Cabana en la Història Econòmica de la Catalunya Contemporània i a Els protagonistes de la Revolució Industrial.

El 1983, Boladeres s’incorporaria a l’Institut d’Estudi Cartogràfic on va treballar fins el 1991 realitzant un gran nombre de fotografies àries.

Al llarg de la seva carrera es van filmar diferents pel·lícules amb els seus reportatges com El Lluçanès de l’any 1966; El Lluçanès. L’home de 1971 i El Lluçanès. Costums, que està inacabat.

Per aquest motiu, el tema d’aquest primer certamen fotogràfic, que compta amb la col·laboració de AFTDAO Berga, l’Ajuntament de Prats de LluçanèsConstruccions CireraEls Casals i Notaria Fidel Melero, és El Lluçanès: Paisatge, gent i costums del Lluçanès. És un concurs obert a tothom i en què cada persona participant pot aportar unmàxim de tres obres per concursant en blanc i negre o color seguint les bases que es poden consultar aquí.

Membres de la Comissió Any Rambol durant la presentació de l’any commemoratiu a Ramon Boladeres

El termini per a presentar fotografies finalitzarà el proper 8 d’abril de 2016 i la millor col·lecció rebrà un diploma, una nit a Els Casals de Sagàs amb dormir, esmorzar i un àpat per a dues persones i una medalla d’or de la Federació Catalana de Fotografia; el primer premi, un diploma i 200 euros; el segon premi, diploma i 150 euros; i el tercer premi; diploma i 100 euros. A més es donaran tres diplomes als tres accèssits.