El passat dissabte, 23 de generJosep Maria Muntanyà, observador de l’estació meteorològica de Prats de Lluçanès, ha estat homenatjat en un acte que ha tingut lloc al Museu de la Pell de la capital d’Osona.

Josep Maria Muntanyà, de Prats de Lluçanès, amb l’alcaldessa de Vic, Anna Erra

A l’estació meteorològica gestionada per Muntanyà, que està en funcionament des de l’1 de gener de 1915, s’hi han registrat -20 graus centígrads el 20 de gener de 1985 i fins a 326’9 mil·límetres de precipitació màxima el maig de 1917.

En l’acte, organitzat per l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM), en què hi han intervingut Antonio Gàzquez, observador de l’Observatori Fabra; José Miguel Barrachina, de l’Institut Nacional de Meteorologia; Manel Dot, president de l’ACOM; i Anna Erra, alcaldessa de Vic, s’ha homenatjat a cinc dels observadors meteorològics més veterans d’Osona i del LluçanèsJosep Maria Muntanyà, de Prats de LluçanèsMaria Tàpia, deMallaMaria Bofill, de TorellóJosep Serra, de Sant Vicenç de Torelló; i Francesc Isern, de Gurb.

Els diferents homenatjats a l’acte amb els diversos organitzadors i conferenciants de l’acte

Dot, president de l’Associació organitzadora, va explicar que a la nostra zona hi ha molts aficionats a la meteorologia perquè gairebé s’hi poden contemplar tots els fenòmens meteorològics. De fet, és on es concentren més col·laboradors del temps ja que actualment n’hi ha 11 de xifrats.

Durant l’acte es va explicar que a la comarca d’Osona, al llarg del 2015 es va registrar una mitjana de pluja de 554 litres per metre quadrat, 200 litres per sota de l’habitual. Dot va matisar que cal remuntar-se fins al 1950 per trobar un any tan sec.

A la dreta i a primera fila, Josep Maria Muntanyà, durant l’acte d’homenatge

En el decurs de l’homenatge es va agrair la tasca desinteressada dels diferents observadors d’Osona i al Lluçanès, agraïment al que se suma l’Ajuntament de Prats de Lluçanès i que aprofita per agrair la tasca portada a terme pel pradenc Josep Maria Muntanyà.