Del 20 al 26 de març s’ha celebrat la 1a edició de la Setmana del Medi Ambient a Prats de Lluçanès. Unes jornades que de ben segur tindran continuïtat l’any vinent, gràcies a la implicació de les escoles i de molts voluntaris del poble.

Durant tota la setmana, al Centre de Dia Bonasort, s’ha pogut veure una magnífica exposició on queden reflectits els projectes treballats a l’Escola Lluçanès i a l’Escola FEDAC Prats, relacionats amb el medi ambient.

El dimarts dia 21, coincidint amb el Dia Internacional dels Boscos, els alumnes de primària van fer una passejada intergeneracional pels voltants del municipi, acompanyats de voluntaris i dos membres del cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya. Durant la caminada van aprendre a respectar els arbres i les plantes que viuen a l’entorn de Prats. Mentrestant, els alumnes de cicle inicial van fer una plantada d’herbes remeieres Passeig del Lluçanès.

El dimecres dia 22, coincidint amb el Dia Internacional de l’Aigua, alumnes i voluntaris van realitzar treballs d’arranjament en algunes de les fonts de l’entorn de Prats de Lluçanès. Al matí, els alumnes de l’Escola FEDAC van recuperar la deu de la Font del Xambó i van netejar l’entorn d’aquesta i de la Font del Ti. A la tarda, els alumnes de l’Escola Lluçanès van fer les mateixes tasques a la Font Guillera. Ambdues escoles participen en el “Projecte Fonts”, promogut des de la plataforma “Lluçanès Viu”. Aquest projecte busca la implicació i la col·laboració activa d’escoles i veïns dels pobles de la comarca. El Lluçanès és un territori ric en fonts, però moltes estan perdudes per l’excés de vegetació i la poca utilització de la seva aigua, sovint contaminada per l’accés de nitrats. El cap de setmana anterior, membres de la Unió Excursionista de Prats van fer una primera neteja dels espais per tal de facilitar l’accés als alumnes.

El dijous dia 23 vam celebrar el Dia Mundial de la Meteorologia, visitant l’estació meteorològica de Cal Muntanyà. Els alumnes van poder veure de primera mà la recollida de dades de l’estació, que està operativa des del 1915.

El divendres 24, el Passeig del Lluçanès es va omplir amb les instal·lacions lúdiques fetes a partir de materials reciclats de la cia Katakrak. Aquests jocs van convidar a resoldre petits reptes utilitzant habilitats psicomotores bàsiques i un xic d’enginy i estratègia. Amb aquesta acció, també es va reivindicar el carrer com a espai comú de lleure i convivència entre gent de diferents edats. Recordem que el Passeig ja fa més de mig any que es va convertir en zona de vianants.

El dissabte 25 de març s’havia programat una jornada de portes obertes a la Deixalleria Municipal, però es va haver de suspendre degut al fred i a la nevada que es va produïr durant la nit. Recentment s’ha ampliat l’horari de la deixalleria, i s’està treballant per convertir-la en la Deixalleria Municipal del Lluçanès, mancomunant els serveis que presta a través del Consorci del Lluçanès.

Des de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès es dóna molt valor a aquest tipus d’accions de conscienciació ambiental. Amb la implantació del sistema de recollida de residus Porta a Porta (des del mes d’octubre passat), i campanyes com aquesta, es pretén promoure els valors de conservació del nostre territori i visibilitzar la feina de diversos col·lectius, alguns més conscients que d’altres de la feina que dia a dia ja estan fent. Des del consistori es vol donar les gràcies a les entitats que han participat durant tota la setmana: la Unió Excursionista de Prats, la Plataforma Lluçanès Viu, i a les mestres i alumnes de l’Escola Lluçanès i l’Escola FEDAC Prats. També volem agraïr a la Lola de la Cirera, en Valentí Orriols, Jordi Amblàs i Plàcid Uró per acompanyar als alumnes en la passejada intergeneracional i en la intervenció a les fonts. I a en Josep Muntanyà, Xavier Davins i Pius Comes per ajudar-nos a interpretar les dades de l’estació meteorològica.

Podeu veure la galeria de fotos de la Setmana del Medi Ambient clicant a la següent imatge:

Molta participació a la Setmana del Comerç

Aquesta primera edició de la Setmana del Medi Ambient va coincidir amb la Setmana del Comerç: una iniciativa pionera i de país, que ha concentrat en pocs dies un bon nombre d’esdeveniments de promoció, intercanvi d’idees i experiències arreu del territori català. La regidoria de Promoció econòmica, juntament amb la Unió de Botiguers i Comerciants de Prats, han incentivat una campanya relacionada també amb el consum responsable i la cura del medi ambient. Durant tota la setmana, els clients que han anat a comprar amb la bossa de compra de casa ( bossa, carro de compra, bossa del pa, cabàs, etc.) i que, per aquest motiu, no se’ls ha hagut de donar bosses, han participat en el sorteig d’una panera de productes dels comerços associats a la UBIC, i un val per un àpat valorat en 25€ gentilesa d’un establiment de restauració de Prats.

S’ha de destacar la gran acollida d’aquesta campanya, tant pel nombre de butlletes repartides, gairebé 600, com per les aportacions dels comerços del municipi a l’hora d’elaborar la panera. El sorteig dels dos premis s’ha realitzat aquest diumenge al migdia, davant la presència dels compradors que aprofiten que els comerços de Prats de Lluçanès estan oberts, com cada setmana, coincidint amb el mercat dominical.