Aquest dimecres al matí s’ha fet a l’ajuntament de Prats de Lluçanès la reunió mensual del Consell de Direcció de la Catalunya Central. Aquest nou canvi d’ubicació respon a la voluntat del Govern de la Generalitat de donar-li un caràcter itinerant a les reunions de treball del Consell de Direcció, en el qual participen la delegada del Govern a la Catalunya Central,Laura Vilagrà, i els directors i directores dels Serveis Territorials a la Catalunya Central. El mes de març ja es va fer la reunió a Solsona.
Abans de la reunió, els membres del Consell de Direcció de la Catalunya Central han estat rebuts per l’alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire. La delegada del Govern,Laura Vilagrà, per la seva part, també ha signat al Llibre d’Honor de l’Ajuntament.
Després de la reunió, s’ha visitat l’explotació ramadera del Soler de n’Hug, pionera en la creació d’un escorxador situat en l’explotació mateixa per a la matança del bestiar propi, el primer equipament d’aquestes característiques a Catalunya.
Precisament la delegada del Govern, Laura Vilagrà, ha començat la reunió posant en valor l’activitat agrícola i ramadera del Lluçanès. Durant la reunió s’ha fet un repàs per part dels diferents representants dels serveis territorials de les temàtiques que han sorgit durant l’últim mes. La delegada ha felicitat els organitzadors de la jornada sobre civisme en les festes que es va fer a Vic, així com s’ha valorat positivament la intervenció que hi va tenir el conseller, així com l’interès mostrat per les diferents administracions locals que hi van participar.
Vilagrà també ha donat a conèixer alguns aspectes relacionats amb el projecte de Simbiosi Industrial que s’està impulsant a Manresa i que té per objectiu promoure l’economia circular en el sector empresarial del Bages. Encara en l’àmbit de l’empresa, la delegada ha explicat alguns detalls del projecte Catlabs, que pretén incrementar la participació de les micropimes i de la ciutadania, en especial dels joves, en matèria d’innovació.
Ja en el torn d’intervencions dels representants territorials de l’administració a la Catalunya Central, la gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Marta Chandre, ha explicat la visita del conseller de Salut, Antoni Comín, a Berga, i més concretament a l’Hospital de Sant Bernabé i al Centre d’Atenció Primària (CAP), que en aquest últim cas reuneix la peculiaritat que està tirant endavant el programa d’acollida als refugiats.
Míriam Sort, directora dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat, per la seva part, s’ha referit a diferents aspectes, entre ells les noves convocatòries de l’ACA, o el cicle de debat i reflexió Catalunya Futur Verd, que pretén contribuir a reelaborar i actualitzar el concepte de la sostenibilitat.
Àngels Blasco, directora dels Serveis Territorials de Cultura, ha fet referència a la col·laboració amb altres administracions, en el marc del Pla Interdepartament de Salut (PINSAP) i més concretament amb alguns projectes relacionats amb la salut mental, i més concretament, amb el paper que poden jugar els clubs de lectura coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, el pròxim mes d’octubre.
Antoni Reig, director del Consell Català de l’Esport, ha centrat la seva intervenció en explicar alguns aspectes relacionats amb el Pacte Nacional de l’Activitat Física i l’Esport. Actualment el Pacte es troba en fase de procés participatiu, i en concret de recollida d’opinions de tots els actors del món de l’esport. Tot seguit s’organitzaran una desena de debats territorials, un d’ells a Manresa. El procés culminarà a la tardor, amb la redacció de la nova Llei de l’Activitat Física i l’Esport.
Un dels temes principals de la reunió d’aquest dimecres a Prats de Lluçanès ha estat l’explicació per part del director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Ramon Lletjós, d’alguns detalls del nou decret de dejeccions ramaderes que ha d’entrar en vigor abans d’acabar l’any. Han acompanyat a Lletjós en la seva exposició Albert Piñol, cap de l’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes, i Mireia Delgado, coordinadora del programa dels plans de gestió de dejeccions ramaderes a la Catalunya Central.
El nou decret actualitzarà el ja existent i regularà tota l’estratègia de gestió integral de les dejeccions ramaderes, basada en la millora de la gestió de les dejeccions en les explotacions, una gestió d’excel·lència de la fertilització orgànica i un sistema de seguiment, control i assessorament. Segons s’ha explicat en la reunió, el nou decret partirà de la base de contemplar les dejeccions més com un recurs i no tant com un residu. Lletjós també ha posat especial èmfasi en el fet que, independentment del decret, es continua actuant i fent controls en el territori. Més enllà del decret de dejeccions ramaderes, Ramon Lletjós també ha explicat la visita de la consellera Meritxell Serret a la comarca de l’Anoia.