Prats de Lluçanès ha commemorat i reivindicat el primer d’octubre de 2017 amb un cap de setmana ple d’activitats, que van culminar ahir dilluns 1 d’octubre.

La primera es va celebrar el passat dissabte 29 de setembre, i va permetre que a partir d’ara el poble compti amb un mural de l’1-O, a l’Avinguda Pau Casals, al costat de la plaça de Cal Xiquet. A la pintura es pot llegir el missatge “L’1 d’octubre de 2017 vam votar República”.

Mural de l’1 d’octubre

D’altra banda, des de la l’entitat organitzadora, la Plataforma 1 d’octubre Prats de Lluçanès, es va fer una crida per recollir fotografies i vídeos de la jornada. La bona participació dels pradencs i pradenques va permetre recollir al voltant d’un centenar de fotografies. Tot aquest material gràfic es va poder veure exposat el diumenge 30 de setembre al Racó de les Experiències.

L’exposició de fotografies del referèndum també es va poder veure diumenge a la tarda i durant tot el dilluns a la Sala de l’U d’Octubre. Al mateix espai es va habilitar un llibre d’experiències, en el qual moltes persones van escriure versos, frases, o fins i tot van dibuixar la seva vivència i record del primer d’octubre de 2017.

Exposició de fotografies del referèndum al Racó de les Experiències

El mateix diumenge a 3/4 d’1 del migdia, una sala de l’U d’Octubre totalment plena, va acollir la presentació del llibre Jo també porto el llaç groc de Maria Xinxó. L’acte conduit pel periodista Isaac Romero, va comptar amb les intervencions de l’observador internacional Paolo Baglioni i del company de mòdul de Jordi Cuixart a la presó de Soto del Real, Jesús Ruiz.

A 2/4 de 7 de la tarda, a Cal Bach, es va fer la concentració i marxa silenciosa fins a la plaça de l’U d’Octubre. A continuació, l’alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire, va fer un parlament on va agrair la implicació de la gent que va fer possible l’1 d’octubre i va posar en valor el resultat obtingut. La intervenció va acabar amb aquestes paraules: “Per vèncer cal anar-hi, anar-hi i anar-hi! Visca el poble i visca la República catalana!”

Parlament de l’alcalde de Prats, Isaac Peraire. Autor: Jordi Pey
Descoberta de la placa de la plaça de l’U d’Octubre. Autor: Jordi Pey

Poc després es va fer la descoberta de la placa de la Plaça. A continuació, els assistents, acompanyats per la Coral Sant Jordi van cantar els Segadors i el Cant de la Senyera. Els estelladors de Prats van fer un parell de balls i es van projectar vídeos. La jornada  va tancar amb un sopar popular a la mateixa plaça.

Ahir, dilluns 1 d’octubre, a les 9 del matí va engegar l’acte “Aquí vam votar, aquí vam guanyar”, amb la descoberta de les plaques commemoratives de la sala de l’U d’Octubre.

A les 12 del migdia, a la Plaça de l’U d’Octubre, es va fer l’aturada amb la lectura del manifest. I finalment, a 2/4 de 7 de la tarda, coincidint amb l’inici de la concentració a Barcelona, la plaça de l’U d’Octubre va acollir una trobada per a totes aquelles persones que no poguessin assistir-hi.

Exposició de fotografies al Centre de Dia

El recull de material gràfic de l’1 d’octubre a Prats es podrà visitar fins el dimarts 9 d’octubre a la Sala de l’U d’Octubre del Centre de Dia de Prats de Lluçanès, en horari de 9 del matí a les 7 de la tarda. Al mateix lloc també hi haurà el llibre d’experiències, perquè totes aquelles persones que ho vulguin puguin escriure els records d’aquell dia.

Presentació del llibre “Jo també porto el llaç groc” de Maria Xinxó
Concentració en commemoració de l’1 d’octubre
Marxa silenciosa a Prats de Lluçanès. Autor: Jordi Pey