El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, tres activistes polítiques, el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc. Adela (Dedé) Miraval és l’única germana que va sobreviure, i va morir el 2014 a Bèlgica als 88 anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Les institucions i administracions públiques hem de cooperar per implantar un model d’abordatge respectuós amb la llibertat de les dones, reparador del dany i innovador amb la difícil tasca de prevenir la violència masclista fins eradicar-la definitivament. I avui, 25 de novembre, ens fem nostra la frase de la reconeguda vocalista Nina Simone que afirmava: la llibertat per a mi és no tenir por.

Des del Casal del Jovent i l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, organitzem un concurs de Selfies on els participants s’hauran de fotografiar amb els 9 cartells contra la violència masclista que estaran distribuïts pel poble.

Les bases del concurs són les següents:

Qui? 

Pot participar qualsevol persona amb perfil PÚBLIC a Instagram

Com? 

1. Fes-te seguidor/a dels perfils d’instagram @pratsdellucanes @pratsjove 

2. Fes-te un selfie amb els 9 cartells contra la violència masclista que trobaràs distribuïts per Prats de Lluçanès. Es pot fer un muntatge amb més d’una imatge.

3. Publica les fotos amb les etiquetes #JoDicProu, #pratsdelluçanes, #lluçanès a Instagram etiquetant els nostres perfils @pratdellucanes @pratsjove. 

4. Les imatges no podran contenir cap contingut ni material obscè, sexualment explícit, violent, ofensiu i/o difamatori

5. Les imatges hauran obtingut prèviament les autoritzacions necessàries de les persones que hi figurin, amb més raó encara si es tracta de menors.

6. L’Ajuntament de Prats de Lluçanès tindrà la facultat de rebutjar les imatges i missatges que no acompleixin els criteris citats en aquestes bases.

Tema 

Cartells Contra la Violència Masclista

Veredicte 

Amb totes les persones que s’hagin fet selfies amb els 9 cartells seguint els passos d’aquestes bases, es farà un sorteig el diumenge 4 de desembre 

Premi 

La persona guanyadora s’emportarà un val de 30€ de la Unió de Botiguers de Prats de Lluçanès.

El dia 25 de novembre, a les 18h, a la Sala Cal Bach:

“Més enllà de la violència masclista”

Xerrada a càrrec d’Elena Pla, Educadora Social de l’Àrea de Violència de Gènere a un Centre Penitenciari.

Tot seguit:

Lectura del manifest internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

(us podeu descarregar el manifest des d’aquest ENLLAÇ)

Des de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès us animem a participar a tots els actes.